Кралица Елизабет Втора имаше най-прецизно подбрания и документиран гардероб в

...
Кралица Елизабет Втора имаше най-прецизно подбрания и документиран гардероб в
Коментари Харесай

Стилът на кралицата: Ярък, цветен, вдъхновяващ и винаги правилно подбран

Кралица Елизабет Втора имаше най-прецизно подбрания и документиран дрешник в света, оповестява Асошиейтед прес, цитира Българска телеграфна агенция.  

 

" Всеки неин тоалет бе селекциониран, с цел да въодушевява или да припомня, да показва признателност или почитание, да съобщи чувство за мощ или непосредственост “, написа английският вестник " Мейл он сънди " през 2015 година „ Нейно величество нито дефинира трендове, нито ги следва, само че макар че не се вълнува от стилните трендове, тя има неповторим жанр. “
 
От тиарите, шапките и шаловете „ Ермес “, до нейните чанти „ Лаунър “ и даже чадърите, стилът на кралицата е точно документиран от деня на раждането ѝ до платинения празник. 

 

Ето и някои акценти в стила ѝ през годините, коментирани пред Асошиейтед прес от фешън редактори.

 

Детството

С памучни или плетени дрешки? Още с раждането си бъдещата кралица провокира спор за стила, написа Бетан Холт, фешън редактор във в. „ Телеграф “ и създател на „ Кралицата: 70 години възвишен жанр “.

 

Гардеробът на дребното момиче през цялото време е тематика на национално разискване, само че и обаяние – поради рокличка, ушита от майка ѝ и баба ѝ. Заявявайки, че бебетата с плетени облекла наподобяват като „ дребни гноми “, майката на Лилибет, а по-късно херцогиня на Йорк, избира памучни дрешки и отхвърля всичко прекомерно придирчиво.

 

Когато четири години по-късно се ражда сестрата на Елизабет - Маргарет, двете принцеси постоянно са обличани еднообразно. Така е и в тийнейджърските им години. 

 

Бъдещата кралица в никакъв случай не се е интересувала от облеклата, твърди някогашната ѝ гувернантка Марион Кроуфорд.

 

„ Обличаше това, което ѝ споделяха, без да спори, като се изключи дълъг и мрачен шлифер, който мразеше “, написа тя в записките си „ Малките принцеси “. 

 

Младата наследница

След трагичната абдикация на чичо си и възкачването на трона на татко ѝ Джордж  Шести, принцеса Елизабет се трансформира в хипотетична наследница (така и не се появява дълго чакан предстоящ мъжки наследник).

 

Норман Хартнел е довереният моделиер на кралското семейство, написа Холт. Той облича и двете принцеси на 11 и на 6 години, по това време. Роклите им с дребни пелерини дават знак към поданиците за успокоение и надеждност на монархията.   

 

По време на Втората международна война 18-годишната Елизабет стартира да се появява все по-често обществено, до момента в който се образова като монтьор в английската войска. Това е единственият интервал, в който тя носи панталони и костюми, разяснява Холт. 

 

Кралицата избира удобен тоалет, когато е належащо, само че може да бъде блестяща, когато моментът го изисква.

 

Често може да бъде видяна с къси ръкави или пък въобще без ръкави.

 

Сватбената рокля

За сватбения ден на Елизабет Втора Норман Хартнел трансформира флоралните претекстове на картината „ Пролет “ на Ботичели в рокля с бели кристали и перли. Оказва се, че този дизайнерски ентусиазъм слага някои дипломатически въпроси, написа Холт. Митниците задържат 10 000 перли от Съединени американски щати, а публицистите са уверени, че произходът на коприната, създадена в Кент и изтъкана в Есекс, е  от „ националистически “ Китай, а не от „ вражеска “ Япония.

 

Сватбата не минава без подмолна драма. Тиарата се чупи, тъкмо преди церемонията и би трябвало незабавно да бъде поправена от кралския бижутер.

 

Дължината на полите и роклите

Преди години Елизабет Втора избира да носи поли и рокли тъкмо под коляното, само че дължината им се оказва проблем за по-възрастните членове на фамилията. 

 

През 1952 година 25-годишната кралица въпреки всичко съблюдава строгия дрескод от времето на кралица Виктория на погребението на татко си.   

 

Запазен жанр

Кралицата носеше обувки, нормално ръчно направени от „ Анело и Давид “, персонализирана чанта „ Лаунър “ и брошка. Предпочиташе килт стила и поли в тартан и каре. 

 

От началото на 50-те години на предишния век Елизабет Втора очарова света с подчертана талия и контур вид молив.

 

В първите години на своето ръководство тя прегръща естетиката на „ Диор “ и дамите гледат на нейните тоалети като на източник на ентусиазъм, каквато за тях в този момент е херцогинята на Кеймбридж “, споделя стилният редактор Кристин Контино.

 

Кралицата обаче обича опитите и даже избира смела многоцветна вечерна рокля през 1999 година за Кралското вариететно зрелище. През 60-те и 70-те години пък заменя емблематичните си шапки с тюрбан. 

 

Модната икона

Принцеса Маргарет е бунтарката и в действителност тя е известна като фешън икона. Влиянието ѝ върху Елизабет е осезаемо. По-малката сестра оказва помощ на кралицата да открие нови английски дизайнери, като дизайнерката на шапки Симон Мирман, твърди  Холт.  

 

Именно Мирман основава някои от открояващите се шапки на кралицата, в това число нейния „ феодален шлем “ в жанр Тюдор, както го дефинира Хартнел, в меко жълто, за инвеститурата на принц Чарлз през 1969 година

 

Маргарет в действителност била в звук с модата. Най-вероятно тя щеше да е тази, която чете списание „ Вог “. Принцеса Маргарет постоянно съпровожда кралицата на срещи, с цел да ѝ помогне да внесе малко спомагателен жанр във външния си тип “, споделя Холт.

 

Макар че се придържа към английските дизайнери, кралицата има дългогодишна обвързаност към копринените шалове на френската фешън къща „ Ермес “. Марката даже основава няколко специфични сбирки в нейна чест. Това направи и през 2016 година, с цел да означи 90-ия й рожден ден.

 

През октомври 1952 година, скоро откакто се възкачва на трона, Елизабет Втора се трансформира в сензация в Кралския спектакъл. Причината е роклята, като смокинг в черно и бяло, с необятни ревери, съчетани с дълги бели ръкавици, тиара и диамантена гривна на едната китка.

 

С тази визия попада на страниците на всяко списание и вестник на идващия ден. А дизайнерите стартират да го копират. 

 

Цветове

Британската кралица обича да комбинира цветовете, като се придържа към ярки, само че и пастелни за палтата и роклите си през последните няколко десетилетия от живота си.

 

Същото важи и за нейните чадъри. Те са направени от „ Фултън ъмбрелас “ и се оферират за по 30 $. За кралицата обаче са основани по поръчка. Елизабет Втора има към 100 в цветовете на дъгата, обратно на писанията, че има 200 от обичаните си чанти „ Лаунър “, сподели Холт. 

 

От „ Лаунър “ удължават дръжките на кожените си чанти, с цел да бъде по-лесно на Елизабет да ги носи. 

Но какво е имало тях? Винаги е имало червило, носна забрадка и фотография на принц Филип, който умря предходната година на 99 години.

 

Ирландският дизайнер Пол Костело, който обличаше принцеса Даяна през 80-те и 90-те години, разяснява пред Асошиейтед прес стила на кралицата: „ Тя е малко като преподавател, добър преподавател. Никога не шокира. И го схваща вярно. "
 Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР