Крал Хенри VIII е една от най-противоречивите и скандални фигури

...
Крал Хенри VIII е една от най-противоречивите и скандални фигури
Коментари Харесай

Шестте жени на крал Хенри VIII

Крал Хенри VIII е една от най-противоречивите и скандални фигури в европейската история. За своя 56-годишен живот този монарх съумява да смени цели шест съпруги, а измежду наследниците му са емблематичните за британската история кралица Мери или по-известна като Кървава Мери, както и една от най-прочутите кралици – Елизабет Първа.

Първият брак на Хенри е организиран, династически брак, когато той е 12 годишен и към момента не е провъзгласен за крал. Избраницата му е вдовицата на по-големия му брат - Катарина Арагонска, наследница на династиите на Арагон и Кастилия. Тя настойчиво твърдяла, че първият й брака по този начин и остава неконсумиран, само че истината е невъзможна за доказване.

Братът умира скоро и през 1509 година Катрин става първата брачна половинка на 18-годишния Хенри Осми. От брака им се раждат шест деца. Петте от тях умират, а жива остава само Мери, която по-късно става известна като кралица Кървава Мери - Наречена е Кървава, тъй като желала всички да одобряват католицизма и доста хора, които й се противопоставили, намерили гибелта си единствено за една нощ.

 Шестте дами на крал Хенри VIII

Хенри анулира брака си с Катрин Арагонска, с цел да се ожени за Ан Болейн през 1533 година Според слуховете около нея, тя имала 6 пръста на едната ръка, само че и тази клевета остава непотвърдена. Заради Ан Хенри VIII скъсва връзките с Папата – Църквата към момента счита Катрин за негова законна брачна половинка.

От Ан Болейн монархът има щерка - бъдещата кралица Елизабет Първа, известна като девственицата. Но три години откакто Ан става кралица, тя е упрекната в блудничество с брат си и двамата са затворени. Още няколко души са упрекнати, че са заговорничили с кралицата против краля. Съпругата му и другите обвинени, са наказани на гибел и обезглавени през 1536 г.

За своя трета брачна половинка Хенри избира Джейн Сеймур, която е придворна дама на Ан Болейн, а преди този момент и на Катрин Арагонска. Самата Ан Болейн също е придворна на Катрин. Както и миналата и тази венчавка е загадка (през 1536 г.). Случва се след по-малко от две седмици след обезглавяването на упрекнатата в блудничество. Хенри просто не си губи времето. През 1537 г Джейн умира по време на раждане.

Макар и белязано от това злощастие събитието е велико, тъй като Хенри най-сетне има наследник (единствен). Става въпрос за Едуард, по-късно крал Едуард Шести. Той ръководи малко Англия, тъй като почива от туберкулоза. Интересно е, че точно Едуард въодушевява Марк Твен да сътвори облиците от „ Принцът и просякът ”. Говори се, че Джейн е унищожила краля, тъй като той остава без брачна половинка цели 2 години.

 Шестте дами на крал Хенри VIII

Съпруга номер 4 е Ан от Клийвс, за която Хенри се дами през 1539 година Бракът бил политически, защото братът на Ан е лидер на протестантите в западна Германия. Целта на краля била съюз с тях против католическа Франция и Свещената Римска империя. След 1 година Хенри още веднъж е без жена. Развежда се, тъй като политическото статукво не изисква двамата да са съпрузи.

Следващата дама, която очарова сърцето на Хенри е Катрин Хауърд, която е с 30 години по-млада от него. Двамата минават под венчило 20 дни след развода с Ан, като се твърди, че кралят бил влюбен в нея. След година обаче тя е упрекната в невярност. Обвинените за нейни любовници са обезглавени, както и тя самата. Смъртта й се случва в Лондонската кула.

Последният брак на Хенри VIII, шести подред и финален, е с Катрин Пар през 1543 година Именно тя погребва краля и дори съумява да се омъжи още един път по-късно. На всичкото от горната страна Катрин е женена два пъти преди да се омъжи за краля.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР