Крал Чарлз Трети стана първият монарх, направил обръщение пред германския

...
Крал Чарлз Трети стана първият монарх, направил обръщение пред германския
Коментари Харесай

Чарлз Трети пред германския парламент: Заедно трябва да сме нащрек за заплахите за нашите свободи

Крал Чарлз Трети стана първият монарх, направил послание пред немския парламент. Това стана като част от знаковото посещаване на английския държавен глава във федералната република, имащо за цел да задълбочи връзките сред двете европейски сили, съобщи Асошиейтед прес.

В речта си пред депутатите и други висши чиновници, изпълнили залата на Бундестага, Чарлз посочи тесните връзки сред Англия и Германия, датиращи от епохи, в това число роднинските връзки на фамилията си с Хановерската династия, а също ролята на икономическото, научното, културното и военното съдействие сред двете страни.

Монархът означи, че Лондон и Берлин са дали забележителна помощ на Украйна за отбиване на съветската инвазия, нещо, което сигурно ще се хареса на представителите на немското държавно управление, които в последно време привикнаха да получават упреци, че страната им не прави задоволително, с цел да поддържа Киев.
 Крал Чарлз Българска телеграфна агенция
" Решението на Германия да даде толкоз доста военна помощ на Украйна е извънредно самоуверено, значимо и добре пристигнало ", сподели Чарлз.

В речта, по огромната част от която той произнесе на доста добър немски, кралят означи, че даже постройката на Бундестага е сладкодумен образец за това какъв брой мощно преплетена е историята на Англия и Германия. По време на войната зданието на Райхстага, както тогава се назовава немският парламент, е мощно развалена, само че при ремонта ѝ през 90-те години е увенчана със стъклен купол, направен по план на английския проектант Норман Фостър. Куполът е знак на бистрота и отчетност.

" Оттук жителите могат да следят работата на своите политици. Демокрация в деяние ", сподели Чарлз.

Седемдесет и четири годишният монарх се стремеше да не визира по никакъв метод домакините си. Той включи в словото си смешки за футболното съревнование сред двете страни, без да прекрачва положителния звук, загатна също националния комизъм и уважението, което всеки от двата народа изпитва към културата на другия - от " Бийтълс " през " Крафтверк " и Брамс до лорд Байрон. Чарлз единствено незадълбочено засегна въпроса за тъмното минало на нацизма и Втората международна война.

Монархът и кралицата консорт Камила на следващия ден ще посетят Хамбург, с цел да се поклонят пред паметника, отдаден на интервенция " Киндертранспорт " (от немски " детски превоз " ) - проведено изпитание отпреди 85 години за извеждането и спасяването на над 10 000 еврейски деца от нацистка Германия. Те ще почетат и паметта на починалите при съюзническите бомбардировки на Хамбург през 1943 година

" Да помним уроците на предишното е наш заветен дълг, само че ние ще можем изцяло да се освободим от оковите му, в случай че се ангажираме да работим за общо бъдеще ", сподели той. " Заедно би трябвало да сме нащрек за заканите за нашите свободи и полезности и да бъдем непреклонни в решимостта си да им се противопоставим. Заедно би трябвало да се стремим към сигурност, благополучие и благоденствие, каквито нашите нации заслужават ".

Чарлз е на първото си задгранично посещаване, откогато стана крал на Англия. Той и брачната половинка му дойдоха в Берлин през вчерашния ден. Те бяха посрещнати от ликуващи множества от свои фенове и от президента Франк-Валтер Щайнмайер пред фамозната Бранденбургска врата. След това те участваха в банкет, даден в тяхна чест в президентския замък.
 Крал Чарлз Българска телеграфна агенция
Но като се оставят настрани помпозността и кралския искра, задачата на тридневната аудиенция изрично е политическа, отбелязва Асошиейтед прес. Британското държавно управление се пробва да усъвършенства обтегнатите връзки с континенталните си сътрудници след мъчителния развой на Брекзит.

Последиците от него бяха обилни: излизането на Англия от общия пазар на Европейски Съюз докара до основаването на търговски загради и дефицит на работна ръка в Обединеното кралство и я лиши от достъп до значими европейски стратегии за теоретичен продан. Чрез отделянето на изключително внимание на двете най-големи сили в Евросъюза министър председателят Риши Сунак се надява да усъвършенства връзките с 27-членния блок.

Чарлз изначало предвиждаше да посети първо Франция, само че антиправителствените митинги там отложиха тази част от обиколката му. Така на напред във времето излезе Германия, където английското кралско семейство и изключително починалата кралица Елизабет Втора постоянно са се радвали на респект.

Но не всички във федералната република са въодушевени от визитата. Ян Корте, народен представител от опозиционната партия " Левите ", съобщи, че поканата към Чарлз да направи послание от най-високата политическа естрада в Германия, тази на Бундестага, е в прорез с немските демократични обичаи.

" Кралете не се избират ", сподели той пред публичния ефирен канал Цет Де Еф. " Очевидно той може да приказва на всички места и е напълно добре пристигнал, в това число и при мен, само че не считам, че Бундестагът, чийто смисъл е да съставлява хората, е най-подходящото място за тирада на монарх. "

Кралят е приказвал пред Бундестага и преди, на събитие през 2020 година в памет на жертвите на Втората международна война, само че тогава беше още принц на Уелс.
Преди словото си в Народното събрание той за малко се срещна с немския канцлер Олаф Шолц и посети фермерски пазар в Берлин.

Програмата на Чарлз и Камила след обръщението към Бундестага планува те да се срещнат с бежанци и с английски и немски военнослужещи, ситуирани покрай Берлин. След това те ще посетят биоферма.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР