Крал Чарлз III беше коронясан в събота на във Великобритания

...
Крал Чарлз III беше коронясан в събота на във Великобритания
Коментари Харесай

Чарлз III бе коронясан и се възкачи на престола

Крал Чарлз III беше коронясан в събота на във Англия от седем десетилетия насам, луксозна и зрелищна проява, датираща от преди 1000 години.

Пред към 100 международни водачи и милионна телевизионна публика архиепископът на Кентърбъри, духовният лидер на Англиканската черква, постепенно сложи 360-годишната корона на Свети Едуард върху главата на Чарлз, до момента в който той седеше върху Трона от 14-ти век в Уестминстърското абатство.

 Чарлз III бе коронясан и се възкачи на престола
© Reuters

Историческото и тържествено събитие датира от времето на Уилям Завоевателя през 1066 година, предходник на 74-годишния монарх

След като Чарлз III се възкачи на престола клетва на честност пред него поставиха коленичили епископът на Кентърбъри и престолонаследникът принц Уилям.

 Чарлз III бе коронясан и се възкачи на престола
© Reuters

Втората брачна половинка на Чарлз, 75-годишната Камила, бе коронясана за кралица след него по време на двучасовата гала, която, въпреки и вкоренена в историята, също е опит да се показа една гледаща към бъдещето монархия, като участващите в службата отразяват една по-разнообразна Англия и водачи от всички вероизповедания.

За една нация, която се бори да откри пътя си в политическия въртоп след излизането си от Европейския съюз и да резервира позициите си в новия международен ред, нейните поддръжници споделят, че кралското семейство обезпечава интернационално внимание, жизненоважен дипломатически инструмент и средство да остане международната сцена.

 Чарлз III бе коронясан и се възкачи на престола
© Reuters

" Никоя друга страна не би могла да се покаже толкоз ослепително - процесии, тържества, церемонии и улични празненства ", сподели министър председателят Риши Сунак.

Въпреки ентусиазма на Сунак, коронацията се организира на фона на рецесията с цената на живота и публичния песимизъм, изключително измежду младите, по отношение на ролята и смисъла на монархията.

 Чарлз III бе коронясан и се възкачи на престола
© Reuters

Съботното събитие беше в по-малък мащаб от проведеното за кралица Елизабет през 1953 година, само че въпреки всичко се стремеше да бъде зрелищно, включващо набор от исторически регалии от страната от солидно злато и украсени със скъпоценни камъни мечове до жезъл, в който е вграден най-големият прозрачен елмаз в света.

Чарлз автоматизирано наследи майка си като крал сега на гибелта й предишния септември и коронацията не е от значително значение за пълномощията му, а се преглежда като средство за легитимиране на монарха по обществен метод.

 Чарлз III бе коронясан и се възкачи на престола
© Reuters

Кралят и кралицата напуснаха Бъкингамския замък за абатството в модерната черна юбилейна карета Diamond State, съпроводени от кавалеристи, носещи блестящи нагръдници и шлемове с пера.

Стотици бойци в алени униформи и черни шапки от меча кожа се подредиха по пътя по The Mall, огромният бул., водещ към Бъкингамския замък. Десетки хиляди подцениха лекия дъжд, с цел да се съберат в навалица от повече от 20 ред на някои места, с цел да гледат това, което някои считат за исторически миг.

Не всички обаче бяха там, с цел да приветстват Чарлз, стотици републиканци освиркваха и развяваха плакати с надпис " Не е моят крал ". Имаше и шотландци, призоваващи за незвисимост от Обединеното кралство. Повече от 11 000 служители на реда бяха ситуирани, с цел да пресекат всеки опит за вълнения.

 Чарлз III бе коронясан и се възкачи на престола
© Reuters

" Това е неравнопоставена и остаряла система, тъй като има унаследен милиардер, роден в благосъстояние и привилегии, който главно символизира неравенството на благосъстоянието и властта в нашето общество ", сподели депутатът Клайв Луис, който беше измежду протестиращите против монархията.

Вътре в абатството, украсено с цветя и флагове, политици и представители на нациите от Британската общественост заеха местата си дружно със звезди, в това число актьорите Ема Томпсън, Маги Смит, Джуди Денч и американската певица Кейти Пери.

 Чарлз III бе коронясан и се възкачи на престола
© Reuters

Голяма част от церемонията включваше детайли, които предшествениците на Чарлз до крал Едгар през 973 година биха разпознали, споделиха чиновници. Коронационният химн на Хендел " Свещеникът Садок " беше изпят както при всяка коронация от 1727 година насам.

Но имаше и нови детайли, в това число химн, композиран от Андрю Лойд Уебър и изпълнен при коронясванет она Камила, и госпъл хор.

Внукът на Чарлз, принц Джордж, и внуците на Камила влязоха в ролята на пажове и макар че службата е християнска, най-после имаше " невиждано приветствие " от религиозни водачи.

 Чарлз III бе коронясан и се възкачи на престола
© Reuters

Въпреки това нямаше публична роля нито за по-малкия наследник на Чарлз, принц Хари, след абсурда му със фамилията му, нито за кралския брат принц Андрю, който беше заставен да напусне кралски отговорности поради другарството си с починалия американски финансист Джефри Епщайн, наказан полов нарушител.

Те седяха на третия ред зад дейните членове на кралското семейство.

Чарлз изглеждаше сериозен, до момента в който се заклеваше да ръководи заслужено и да поддържа англиканската черква - на която той е титулярният глава - преди най-свещената част от церемонията, когато беше помазан по ръцете, главата и гърдите си от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби със свето масло, осветено в Йерусалим.

 Чарлз III бе коронясан и се възкачи на престола
© Reuters

След като му бяха връчени алегорични регалии, Уелби сложи короната на Свети Едуард на главата му и събралите се извикаха " Бог да пази краля ".

След службата Чарлз и Камила отпътуваха с четиритонната карета Gold State, направена за Джордж III, последният крал на американските колонии на Англия. Кортежът мина до Бъкингамския замък в продължение на дълга една миля върволица от 4000 военни.

Това бе най-мащабното шоу от този тип във Англия след коронацията на майката на Чарлз.

" Когато видиш всички облечени и участващи, това е просто фантастично. Това те прави толкоз горделив ", сподели учителят Анди Мичъл, 63, който тръгнал рано сутринта, с цел да стигне до Лондон. " Голямата ми паника е, че по-младите хора губят интерес към всичко това и в бъдеще няма да е същото. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР