Кръговата икономика цели продуктите да се употребяват възможно най-дълго -

...
Кръговата икономика цели продуктите да се употребяват възможно най-дълго -
Коментари Харесай

Как блокчейн може да улесни и ускори прехода към кръгова икономика

Кръговата стопанска система цели продуктите да се използват допустимо най-дълго - посредством усъвършенстван дизайн, поддръжка, замяна на части, преработване От основна значимост е информацията за продукта, с която той да се наблюдава в целия си витален цикъл Блокчейн идеално приспособен за тази задача и може да предложи ефикасни модели за ръководство на веригите за произвеждане, доставки и боклуци. Румяна Мишонова е част от. Тя е лекар по социология и специалист в региона на кръговата стопанска система и устойчивото развиване и климатичните промени. Дипломирана е от Университета в Нант (Франция), а през днешния ден е старши съветник по иновационни планове и трансфер на познания и технологии. " Капитал " препечатва публикацията й за " Климатека " със съкращения.
Още през 2015 година ЕK одобри План за деяние за прекосяване към кръгова стопанска система, а през месец март 2020 година той беше обновен - Нов проект за деяние за прехода към кръгова стопанска система. Основна част от Планът чертаe цяла нова икономическа визия и тактика за развиване, като дефинира централна роля на кръговата стопанска система за постигането на заложените цели с небосвод 2050 година: климатичен неутралитет, стабилно развиване, енергийна и ресурсна успеваемост, опазване на биоразнообразието и намаляване/елиминиране на отпадъците.

Ключово изискване за дейно действие в кръговата логичност е продуктите и материалите да се поддържат в приложимост допустимо най-дълго време, преминавайки от една верига в друга (първична приложимост, повторна приложимост, преработване и т.н.). Това е постижимо само посредством в началото планиране на продуктите, отговарящо на условията за кръговост и налична информация за материалите, от които са основани.
Реклама Продукти с цифров паспорт
За да подтиква този нов метод на произвеждане, Планът за кръгова стопанска система предлага основаването на така наречен цифров паспорт на продуктите (Digital Lifecycle Passport), който да съдържа и дава нужната информация за взимане на решение по отношение на тяхната повторна приложимост, поддръжка или включване в потоци за преработване.

В този смисъл, опцията за детайлно следене на продуктите и употребяваните материали през целия им цикъл на живот в другите вериги (производствени, дистрибуторски и ръководство на отпадъци) се оказва от особена значимост за улеснение на внедряването на кръговите стопански модели и основаване на индустриални симбиози.

В последните години, капацитетът на новите и цифровите технологии като принадлежности, които могат да улеснят и ускорят внедряването на кръговите правила в стопанската система се изследва, разяснява и тества интензивно. Изкуствен разсъдък, Интернет на нещата, опциите за моделиране, които дават така наречен цифрови близнаци, и блокчейн технологията са измежду преобладаващите тематики, точно поради опциите и нововъведенията, които те оферират по отношение на боравенето с данни.
Защо блокчейн?Наричана революционна, блокчейн е една от новите технологии, които дефинират Web 3.0 и Индустрия 4.0. Накратко: блокчейн технологията разрешава децентрализация, бистрота, експедитивност и безграничен достъп до данни и информация, които са записани и съхранявани по метод, който подсигурява тяхната сигурност и неспособност за манипулиране и променяне (колективно регулиране и валидиране на записаните данни). Именно тези съществени характерности вършат блокчейна и кръговата стопанска система обещаващ тандем и дават обещание забавен капацитет за развиване и нововъведения.Днес, към момента в всеобщото схващане блокчейн технологията се асоциира с криптовалутите и цифровите активи. Но тя има и доста други вероятни приложения в най-различни браншове. В последните години няколко пилотни или към този момент функциониращи планове, демонстрират голям брой вероятни използва в обществената администрация, здравния и енергийния бранш. С приемането на Европейската блокчейн тактика и с лансирането на Европейска стратегия за блокчейн инфраструктура за обществения бранш, Европейски Съюз ясно разгласи, че желае да се трансформира в водач на блокчейн технологиите и да притегли компании и вложения. Брюксел сложи и сериозен акцент върху насърчаването на блокчейн технологията в битката с климатичните промени, за стабилно икономическо развиване и за реализацията на Реклама Как блокчейн технологията може да улесни внедряването кръговата стопанска система
Леснодостъпните и достоверни данни за продуктите, материалите и ресурсите са главен детайл за кръгово действие на другите вериги. За да бъде рециклиран един артикул, е належащо да се знае какви са неговите съставни материали и каква е била неговата приложимост. Това изисква следене на продуктите и техните материали през целия им живот - задача, за която блокчейнът е идеално приспособен и може да предложи съответни решения за ефикасни модели за ръководство на веригите за произвеждане, доставки и ръководство на боклуци.
Едно от огромните преимущества на блокчейн технологиите е, че те оферират ефикасна проследяемост на продуктите във всички вериги Източник: Shutterstock
Блокчейн технологията може да:

Повиши успеваемостта на съдействието и координацията сред другите заинтригувани страни, промишлености и да улесни основаването на по този начин наречените индустриални симбиози сред производители, дистрибутори и преработвачи. Ускори и усили % на артикули и материали създадени, употребявани, в това число и вторично, и рециклирани в затворен кръг. Възможността за следене на продуктите и материалите през целия им витален цикъл, отваря доста порти за основаването и/или преструктурирането на бизнеси и действия свързани с наново потребление и преработване. Подобри прозрачността, проследимостта и надеждността по веригите на цената и да спомогне за увеличението на доверието и сигурността на потребителите. Публичността и децентрализираното ръководство на блокчейна дават гаранции за достоверността на записаните данни, защото всеки евентуален опит за тяхна операция ще бъде установен и сигнализиран. Проследява правата на благосъстоятелност върху продуктите. Предоставя цялост на информацията - най-често дневникът на транзакциите дава отговор на въпросите: какво е купено/продадено, по кое време, какъв брой и къде (разбира се, какво тъкмо се включва в дневника на транзакциите зависи от спецификата на съответния дневник).

Други функционалности на блокчейн, които биха могли да имат приложения с кръгова стопанска система, включват интелигентните контракти и токензацията. Интелигентните контракти са логаритъм, който разрешава валидирането и записването на транзакции съгласно авансово контрактувани, с консенсус, условия, като да вземем за пример ценообразуване и условия за продажба/покупка на съответен артикул, материал или запас. Интелигентните контракти могат доста да ускорят и улеснят интеракциите по веригите, защото използването на консенсусния механизъм, в началото признат от играчите на екосистемата, редуцира и понижава доста времето и за вземането на междинни решения и валидацията им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР