КПКОНПИ изпрати на прокуратурата материали по проверка за неизгоден договор.

...
КПКОНПИ изпрати на прокуратурата материали по проверка за неизгоден договор.
Коментари Харесай

КПКОНПИ изпрати на прокуратурата материали по сигнала за натиск от Жени Начева към Бул Био

КПКОНПИ изпрати на прокуратурата материали по инспекция за неблагоприятен контракт. В хода на инспекцията е открито, че на 25.04.2018 година е признато решение на Министерски съвет за преустановяване на дълготраен контракт за посланичество и продажба на ваксини сред българското дружество и канадското сдружение „ Интервакс “. Това оповестяват от по отношение на постъпил сигнал от някогашен шеф на „ Бул Био – НЦЗПБ “ ЕООД, за оказано във връзка с него нелегално въздействие и директен напън за сключване на неблагоприятен контракт с задгранична адвокатска адвокатска фирма.

Последвала е процедура за асортимент от страна на „ Бул Био – НЦЗПБ “ ЕООД, вследствие на която е подписан контракт за правно обслужване с наше адвокатско сдружение, на което са били предоставени правните дейности в осъществяване на решението за преустановяване на контракта с „ Интервакс “. Адвокатското сдружение е следвало да реализира и процесуално посланичество при възниквнали арбитражни разногласия у нас и в чужбина. Въпреки това, съгласно изказванията на някогашния шеф, от тогавашния заместник-министър на опазването на здравето са му били изпратени данни за контакт с непозната правна компания, с прибавен план на контракт с нея със същия предмет. Според изказванията на шефа, този контракт е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро. Ръководството на Министерство на здравеопазването е било осведомено за към този момент подписания контракт с българското адвокатско сдружение за 48 000 лв., само че все пак съгласно шефа на „ Бул Био – НЦЗПБ “ ЕООД в продължение на няколко месеца му е бил оказван напън от заместник-министър Жени Начева да подпише контракта с непознатата адвокатска фирма, което той най-после направил точно вследствие на този напън. От страна на КПКОНПИ са осъществени оперативно-издирвателни мероприятия, само че оригинал на контракта или публично регистриран негов образец не е открит. Нито „ Бул био “, нито Министерство на здравеопазването разполагат с него. В същото време е открито, че към непознатата правна компания са осъществявани заплащания в евро на съображение контракт за правно обслужване, открити са и фактури за това. Заплатените суми /по откритите до момента фактури/ са за интервала ноември 2018 година – февруари 2019 година, на стойности минимум 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро. Изискани са документи от Министерство на здравеопазването, което оказа цялостно подпомагане на дирекция " Противодействие на корупцията “. Министър Кацаров удостоверява, че контракт с непознатата правна адвокатска фирма не е разполагаем и в министерството, като на КПКОНПИ бяха изпратени всички материали по кореспонденцията с подобен предмет сред управлението на българското сдружение и това на Министерство на здравеопазването, както и всички налични документи, удостоверяващи осъществени заплащания към задграничната правна адвокатска фирма.
 Разследват някогашен заместник-здравен министър за оказване на напън Разследват някогашен заместник-здравен министър за оказване на напън
Министерството на здравеопазването даде на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан напън от страна на някогашния...

На 14.07.2021 година Комисията одобри решение за оперативно взаимоотношение с прокуратурата и всички материали по инспекцията са изпратени на способените прокурорски органи, с оглед данни за длъжностно закононарушение, осъществено от някогашен заместник-министър на опазването на здравето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР