Кой ще е 8-ият демократично избран кмет на Пловдив, ще

...
Кой ще е 8-ият демократично избран кмет на Пловдив, ще
Коментари Харесай

Следобедните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 03.11.2023 г.

Кой ще е 8-ият демократично определен кмет на Пловдив, ще стане ясно на балотажа тази неделя - 5 ноември. Пловдивчани ще избират сред претендентът на ГЕРБ Костадин Димитров и претендентът на коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " проф. Ивайло Старибратов. Балотажи ще има и в 6-те региона на града, като в 5 от тях той също ще е сред претендентите на ГЕРБ и ПП-ДБ. Единствено в регион " Източен " един против различен се изправят претендентите на ГЕРБ и новата политическа групировка " Браво, Пловдив! ".

В Пловдивска област балотажи ще има и в Асеновград, Брезово, Калояново, Карлово, Марица, Перущица, Първомай, Сопот, Стамболийски, Съединение и Хисаря. Общините в Пловдивско, преизбрали си кмет на първи тур, са Кричим, Куклен, Лъки, Родопи и Садово.

====================================

В Смолянско алармират за грешки в отчитането на гласовете при вота предходната неделя. Кандидати за общински съветници настояват, че има бюлетини с преференции за тях, само че липсват в протокола на комисията.

Днес дойдоха бюлетините за втория тур на локалните избори в област Смолян. Те бяха признати от регионалният шеф Захари Сираков, който ги разпредели надлежно на обособените общински изборни комисии. В неделя избори за кмет ще се проведат в 3 общини в района - Смолян, Златоград и Чепеларе. В община Доспатско ще има балотаж за кметове на селата Чавдар и Барутин, а в Рудоземско ще изберат на втори тур кметове на Чепинци и Витина. В община Смолян ще има избори за кмет на село Подвис, в Златоградско и за кметове на Старцево и Ерма река. Общият брой на секциите в региона ще е 133, включително влиза и 1 преносима. В 77 от тях ще се гласоподава и с машини, които се чака да бъдат доставени в събота. С право на глас в Смолянско са над 51 000 поданици.

===================================

Над 500 служители на реда, жандармерия и ДАНС ще охраняват балотажа в Пазарджишко. Денонощната линия за сигнали към дирекцията на Министерство на вътрешните работи ще работи до 6 ноември. Сформирани са оперативни щабове в дирекцията и районните ръководства, спомагателни мобилни екипи за инспекции на сигнали, групи за реализиране на ефикасен информативен продан. Извършени са инспекции за пожарната сигурност на всички изборни пространства и местата за предпазване на изборните материали. По време на изборите полицейските чиновници ще бъдат ситуирани вън от секциите, като вътре няма да позволяват лица с държание, накърняващо положителните нрави, както и въоръжени и носещи предмети рискови за живота и здравето на жителите.

====================================

В Пловдив пред административните здания на регионите „ Централен ” и „ Източен ” на 4 ноември (събота) ще бъде въведена краткотрайна организация на придвижването, предизвестяват от общинското дружество „ Организация и надзор на превоза ”. Това се постанова поради превозването на изборните бумаги за балотажа до секционните изборни комисии. В регион „ Централен ” придвижването на пътни транспортни средства ще бъде спряно по ул. „ Христо Г. Данов ” в сектора сред ул. „ Бетовен ” и бул. „ Руски ” от 11 часа. От 11:30 ще бъде лимитирано и придвижването в крайната дясна лента на бул. „ Шести септември ” пред кметството в регион „ Източен ”. Повече градски рейсове ще се движат до траурните паркове в Пловдив на 4 ноември (събота), когато е Архангелова задушница. За да се обезпечи естественото транспортно обслужване на жителите, рейсовете по линии №7, 11, 27, 36, 37, 66 и 93 ще се движат с делнично разписание. Линия №27 ще се движи до Рогошките гробища, а в интервала от 07:00 до 18:00 часа №25 също ще минава оттова.

================================

Задържаха пловдивчанин, намушкал в тил малолетно момче. Тежкият случай е станал в сряда вечерта на кръстовището сред бул. „ Никола Вапцаров ” и ул. „ Димитър Талев ” в регион „ Южен “ в Пловдив. Докато чакал да пресече на пешеходна пътека, младежът бил ударен с нож в гърба от чужд минувач, който незабавно по-късно избягал. На потърпевшото момче е оказана здравна помощ в болница. Самоличността на нападателя е открита, той е на 29 години. Вчера, когато бил потърсен от служителите на реда на адреса му, мъжът ги посрещнал въоръжен с два ножа и оказал гневна опозиция при задържането, което наложило униформените да употребяват тейзър, с цел да го усмирят. Агресивният мъж е арестуван в ареста на Първо районно управление (на МВР).

Информации на Искра Койчева, Лалка Златанова, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР