Кой сега е домашен любимец номер 1 в БъкингамУелската порода

...
Кой сега е домашен любимец номер 1 в БъкингамУелската порода
Коментари Харесай

Кинг Чарлз Шпаньол сменя коргитата на Елизабет

Кой в този момент е домакински любим номер 1 в Бъкингам Уелската порода е емблематична колкото и шапките на кралицата, назовават ги " косматите монарси "
 

Една тематика, останала леко настрана, след кончината на кралица Елизабет II от ден на ден стартира да набира известност. Какво ще се случи с нейните обичани домашни любимци – кучетата от породата Корги? Както и кои ще са новите кралски любимци?

-->

Породата Корги пембрук произлиза от земите на графство Пембрукшър, Уелс. Оттам идва и нейното име. Коргитата са най-малките в групата на овчарските кучета. Кралица Елизабет II, която имаше пет палета, ги направи известни в целия свят откакто ги разгласи за обичаната си порода. Британското кралско семейство избира тези кучета към този момент над седемдесет години.

Писателят Стенли Коурън слага уелското корги пембрук на

единадесето място по просветеност измежду кучетата  

Уелските коргита пембрук са селектирани към 10-ти век и са една от най-старите пастирски породи. Използвани са за направляването на стада от овце, бикове, коне, крави и други По-късно те се оказват отлични компаньони и се оправят добре в кучешки спортове като овчарско съревнование и аджилити.

Открити са свидетелства за това, че породата уелско корги пемброк е съществувало в Обединеното кралство от 920 година сл. Хр. Счита се, че фламандски тъкачи са го внесли в Уелс и в интервала XIV-XVIII век, с цел да подкарват добитъка. В Обединеното кралство корги кардиган и пемброкското корги се признават за обособени породи през 1934 година

BBC назовава „ кучешки механизъм ” метода, по който кралското семейство разказва

успокояващия резултат, който дребните кученца имали върху кралица Елизабет II

през годините. " Ако обстановката стане прекомерно сложна, тя се дистанцира от нея и извежда кучетата ", написа Пени Джунор, създател на " Всички коргита на кралицата ". " Твърди се, че на принц Андрю му били нужни три седмици, с цел да си пробие път през кучетата и да заяви на майка си, че бракът му със Сара Фъргюсън е в неволя ". " Кучетата и конете са нейната пристрастеност ", написа Джунор. " С тях и с хората, които споделят тази пристрастеност, тя в действителност се отпуска и си почива ".

Кралицата дава всичко от себе си за техния комфорт. Коргитата й

имат лична стая в двореца, разполагат с персонални готвачи

постоянно пътуват със своята господарка в самолети и влакове и даже са назначени експерти, които се грижат за тях.

И по този начин. Какво ще се случи с коргитата, които се разхождаха из Бъкингамския замък?

В своя дълъг живот Елизабет II има над 30 коргита и доргита (смесица сред корги и дакел). Първото си кученце тя получава като подарък за своя 18 рожден ден през 1944 година " Пловър, Диско, Мента... сами по себе сите бяха космати дребни монарси, толкоз емблематични, колкото нейните обилни шапки и саркастичното й възприятие за комизъм ", написа " Вашингтон пост ".

Любовта на кралицата към тези кучета е известна от дълго време и играе значима роля в популяризирането на породата освен във Англия, само че и по света. Три от нейните любимци са

включени в скеч за Джеймс Бонд с кралицата и Даниел Крейг

излъчен на Олимпиадата през 2012 година Кучетата се появяват постоянно и в The Crown (сериал на Netflix).

В края на живота си Елизабет II остави две уелски корги пемброк, примес от корги и дакел, известна като дорги, и кокер шпаньол. Кенди беше с нея до последно. Тя имаше и две по-малки кученца, Мюик и Санди, подарени й от фамилията през последните години. Нейният кокер шпаньол се споделя Лиси.

Кралският биограф Ингрид Сюард сподели пред медиите, че любимците й може да отидат при нейните деца. " Предполагам, че кучетата ще бъдат гледани от фамилията, евентуално на сина й Андрю, тъй като той е този, който й ги е дал ", сподели Сюърд пред Newsweek.

С напредването на възрастта Елизабет била обезпокоена от вероятността кучетата й да живеят без тя да може да се грижи за тях. В един миг тя взема решение да приключи траялата десетилетия стратегия за отглеждане на корги, която управлява в замъка Уиндзор. По тази стратегия са

отгледани и подготвени 14 генерации кучета

Програмата наподобява е прекъсната към 2002 година, след гибелта на майка й Елизабет Боуз-Лайън, написа Американския киноложки клуб.

Когато нейното корги Уилоу почива през 2018 година, английската преса оповестява, че тя няма да има повече кучета. Но в някакъв миг по време на заболяването на починалия й брачен партньор принц Филип, тя наподобява трансформира решението си. Където и да попаднат кучетата, може да се наложи да свикнат с дом, който е по-малко първокласен от кралски палат. От Бъкингамския замък не са коментирали кой в този момент ще се грижи за тях.

Кралицата е имала и бойни кучета, лабрадори и кокер шпаньоли, които са живели в кралското имение Сандрингъм в британското графство Норфолк. Първите дорги получава като млада принцеса през 1933 година, когато бащата - тогава херцог на Йорк и предстоящ крал Джордж VI - се снабдява с кученце на име Дуки. Друго корги, Джейн, се причислява към кралското семейство скоро по-късно. Живее до 1944 година, когато е блъсната от кола. Така за 18-ия рожден ден на Елизабет се появява упоменатата двумесечна Сю, по-известна като Сюзън. Уелското Пемброк корги доближи своя връх на известност през 60-те години на предишния век във Англия, в годините откакто кралицата се възкачва на трона, с повече от 8000 кученца корги, регистрирани през 1961 година През идващите десетилетия обаче те стават по-малко известни, достигайки най-ниското равнище през 2014 година, когато са регистрирани единствено 274 кученца корги.

Коя е обичаната порода кучета на новия крал Чарлз III?

Засега се твърди в лондонските медии, че обичаната порода кучета на новия британски крал е Джак Ръсел териер. Друга порода кучета обаче постепенно придобива още по-голяма известност в международен мащаб след оповестяването на новия крал – Чарлз III.Това е породата Кинг Чарлз Шпаньол.Според FOX породата Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол се издига постепенно на фундамент, измествайки досегашните корги. За породата се знае, че този вид кучета са изключително привързани към фамилията, положителни другари са с децата и други домашни любимци. Тази порода кучета получават името си откакто английският крал Чарлз I и неговият наследник, крал Чарлз II, се влюбват в развъждането на шпаньоли. По-късно породата бива кръстосана с азиатски шпаньол и мопс, с цел да се получи към този момент известната на всички ни порода Кинг Чарлз Шпаньол.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР