Кой не е чувал за филма Топло, кой не го

...
Кой не е чувал за филма Топло, кой не го
Коментари Харесай

Какво свързва Варна и култовия филм Топло?

Кой не е чувал за кино лентата " Топло ", кой не го е гледал?! Но дали знае, че Варна има някаква връзка, въпреки и индиректна, с паметната хумористична кинолента?

И в морския град, и в София (където е сниман филма) има жилищни кооперации с едно и също име. Сградите са строени по царско време и са украсени с орелефи на Мадарския конник, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Във Варна кооперацията се намира на улица " Македония “, а в столицата – на ул. " Уилям Гладстон “. Но и двете се споделят " Цар Крум ", и се намират в централната част на градовете.

Орелефът на постройката в морската ни столица е в пъти по-голям от този на кооперацията в София. А и двете жилищни здания са в друг архитектурен жанр.

В столицата почитателите на кино лентата (в функциите на лентата влизат незабравимите Наум Шопов, Константин Коцев, Георги Черкелов, Татяна Лолова, Григор Вачков, Стефан Данаилов, Тодор Колев и др.) обаче мъчно могат да разпознаят постройката, минавайки край нея. Във кино лентата начело е сложена статуята на Атлас. Скулптурата за кинолентата е бутафорна. Изваяна е от художниците в Бояна, след това е пренесена и инсталирана върху един от прозорците на мазето, който е в допълнение затулен. А след края на фотосите просто е разрушена. Идеята за Атласа обаче идва от действително съществуваща идентична фигура на столична кооперация на " Будапеща " 23, която стои там и до през днешния ден. Избират го, тъй като е емблематичен и незабавно провокира асоциации с същинската постройка. Там обаче снимачен екип не е стъпвал. Когато художниците на кино лентата търсят място за фотосите, те търсят нещо съответно - огромно и необятно стълбище, на което по сюжет в края на кино лентата героите ще извият хоро. Така се стопират на " Хан Крум ".

Във Варна - където е по-големия орелеф на Мадарския конник, изваяната хубост е дело на известния Кирил Шиваров. Той е роден на 15 юли 1887 година в морския град. Учи в Художественото учебно заведение за приложни изкуства в Прага, а през 1925 – 1929 година специализира в Художествената академия във Виена при проф. Едмунд Хелмер. През май 1917 година става първият български създател, който открива независима скулптурна галерия в България. В морската столица се намират голям брой от неговите творби: фонтанът на сирените в Морската градина, Вечните стражи от Арката на Осми Приморски полк, Аспаруховият войник в парка на " Аспарухов вал “, декорацията на Икономическия университет (тогава Търговска гимназия). Негови са и фигурите над постройката на бившето данъчно (сега " Опера билдинг “), паметникът на Отец Паисий в Алеята на Възрожденците в Морската градина, паметникът на граничаря, украсата на постройката на Аквариума и украси на голям брой здания, в този момент монументи на културата.

Възможно е и орелефът на постройката в София да е негово дело, защото от 1928 година Кирил Шиваров живее в столицата. Всеки гражданин и посетител на София е виждал неговото творчество – скулптурите, украсяващи постройките на Българска народна банка, Народният спектакъл " Иван Вазов “, Софийската градска библиотека, Съдебната палата, Министерството на благоустройството и други Може би най-известните му творби са статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, както и лъвската фигура на паметника Шипка. Кирил Шиваров умира на 26 март 1938 година в София при рухването по работата на капител за постройката на Съдебната палата. На 29 декември 2015 година е открит монумент на скулптора в градинката " Севастопол “ във Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР