Кой може да има достъп до вашата камера и микрофон?Приложенията

...
Кой може да има достъп до вашата камера и микрофон?Приложенията
Коментари Харесай

Как ви шпионират чрез камерата на телефона

Кой може да има достъп до вашата камера и микрофон?

Приложенията като WhatsApp, Фейсбук, Snapchat, Instagram, Twitter, LinkedIn, Viber. Феликс Краузе разказва по какъв начин през 2017 година, когато потребителят даде достъп на приложението до камерата и микрофона си, то може да направи следното:

• Достъп до предната и задната камера.
• Записи когато и да е, когато приложението е на напред във времето.
• Заснемане на фотоси и видеоклипове, без да ви се споделя.
• Качване на фотосите и видеоклиповете, без да ви се споделя.
• Качване неотложно на снимките/видеоклиповете.
• Разпознаване на лица в действително време, с цел да се открият спецификите или изразите на лицето.

Ще живеете онлайн посредством камерата в интернет. Открийте дали потребителят е на телефона си или ви гледа дружно с втори човек. Качете случайни фрагменти от видео потока на вашата уеб услуга и стартирайте подобаващ програмен продукт за различаване на лица, с който може да откриете съществуващи фотоси за вас в интернет и създайте 3D модел, основан на вашето лице.

Например, в приложението „ Намери моя телефон ”, което е конфигурирано от производителя на телефона, при положение, че някой го открадне. След кражбата, първичният притежател видя всеки миг от живота на крадеца посредством камерата и микрофона на телефона.

Приложението следи всеки ход на този човек, от измиването на зъбите до работата му. Ще го махнете от яденето, с негов сътрудник, до интимните му любовни моменти. Това е силата на приложенията, които имат достъп до камерата и микрофона ви.

Едуард Сноудън разкри програмата на NSA, наречена „ Оптични нерви ”. Операцията беше стратегия за насипно наблюдаване, при която те заснемаха изображения от уеб камерата на всеки пет минути от видео диалозите на потребителите на Yahoo и по-късно складираха записите за бъдеща приложимост. Смята се, че сред 3% и 11% от сниманите изображения съдържат „ нежелана голота ”.

Правителствените организации за сигурност, като NSA, също могат да имат достъп до вашите устройства посредством вграден чип. Това значи, че тези организации за сигурност могат да запишат телефонните ви диалози, да четат вашите известия, да смъкват ваши фотоси, да преглеждат потока на видеоклиповете ви, да четат вашите имейли, да крадат вашите файлове във всеки един миг, в който те пожелаят.

Хакерите могат да получат достъп до вашето устройство с изключителна лекост посредством приложения, PDF файлове, мултимедийни известия и даже емотикони.

Едно приложение, наречено Metasploit на етичната хакерска платформа Kali, употребява Adobe Reader 9 (който към момента употребяват над 60% от потребителите), с цел да стигнат до компютъра на потребителя, употребявайки злоумишлен компютърен програмен продукт (rootkit). Променяйки PDF файла с програмата, изпращате на потребителя злонамерения файл, и откакто той го отвори, имате цялостен надзор над устройството му от разстояние. След като потребителят отвори този PDF файл, хакерът може:

• да конфигурира всевъзможен програмен продукт и приложение на устройството на потребителя.
• да употребява кийлогър, с цел да вземе всичките ви пароли.
• да открадне всички документи от устройството.
• да прави фотоси и да предава видеоклипове от камерата.
• да снима предишното и онлайн звуци или музика от микрофона.
• да качва инкриминиращи изображения / документи на вашият компютър и да уведоми полицията.

И в случай че това, че вашият телефон ви следи, не ви е задоволително, камерите за наблюдаване в магазините и на улиците също ви наблюдават. Можете даже да влезете в уеб страницата InSeCam, който разрешава на елементарните хора онлайн да гледат камерите за наблюдаване гратис. Той даже ви разрешава да търсите камери по местонахождение, град, часова зона, производител на устройства и да посочите дали желаете да видите кухня, бар, ресторант или спалня.

Как ще се почувстваме, в случай че някой стои пред прозореца на спалнята ни и се взира през завесите. Най-честият отговор би бил да се обадя на полицията. Какво обаче вършим, когато всички се следят? Клатим глава и се опитваме да забравим, че се случва. Опитайте се да продължите живота си и да пренебрегвате непрекъснатия яд, че сме гледани.

Ако с тази публикация съм постигнал нещо, то е да ви научи на цифрово внимание. Това е актът да бъдете деликатни в интернет и да вземате защитни ограничения, с цел да се предпазите от болежка и евентуално опустошение в бъдеще, и всичкото това единствено, тъй като не сте си конфигурирали антивирусен програмен продукт или не сте сложили малко лента върху камерата.

Една добра първа стъпка за противопоставяне на тези проблеми е да проучим кои приложения желаят позволение за достъп. Приложение като LinkedIn, в действителност ли изисква достъп до камерата? Има ли приложение, сходно на Twitter, в действителност да изисква достъп до микрофон? Преди да изтеглите приложение, разгледайте отзивите и потърсете негативна информация за него, с цел да предотвратите бъдещи вреди.

Никога не знаете кой ви гледа или какво се случва във фоновия режим на устройството ви. Това може да е единствено параноя, до момента в който не стане прекомерно късно.

(Превод за „ Труд ” Павел Павлов, с дребни съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР