КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември

...
КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември
Коментари Харесай

Доц. Стоян Андонов, воден гард №1: Става страшно, ако спасителите са разредени

КОЙ Е ТОЙ

Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 година От 1994-а е ръководител на Националната комисия по водно избавяне към БЧК. Той е самостоятелен международен първенец по водно избавяне и дълготраен управителен активист на българското водно избавяне с безспорен и незабравим принос за неговото административно развиване и организационно израстване. Андонов е доцент и лекар в НСА-София, където управлява катедра " Водни спортове ". Готови ли са спасителите за летния сезон, ще минават ли проби за ковид и по какъв начин да избегнат директния контакт при вадене на давещи се - четете в идващите редове.

- Това лято спасителите на морето ще бъдат в много по-необичайна обстановка. Как се готвите за началото на туристическия сезон?

- Хубав факт е, че бяха позволени курсовете за водни спасители, които бяха неразрешени при започване на изключителното състояние. Аз персонално не съм огромен последовател на концепцията да има един избавител на един пост. Независимо от претекста, че по този начин се подкрепят концесионерите на плажовете. Сам човек мъчно би се оправил, защото има на поста и въже, и уреди. Реално би трябвало да влезе в избавителна акция и да чака различен сътрудник от прилежащ пост да пристигна и да му оказва помощ. Това крие доста рискове и ще отблъсне много от до момента работещите спасители. Защото знаете, че когато се случи удавянето, нормално спасителят отива при проверяващите органи.

- Родиха се доста смешки в обществените мрежи по какъв начин ще се влиза по един в морето. Ще се управлява ли фактически какъв брой души и по кое време ще се къпят?

- Не съм уверен, че в случай че едно семейство влезе във водата, ще има някакво значение - те ще бъдат дружно и на сушата. Специално за плувните басейни хлорираната вода убива вируса. Надяваме се и солената вода и слънцето да имат същия резултат. А по отношение на шегата " в този момент да влезе първи номер, втори да изчака " се надявам, че няма да стане. Пуснаха към този момент спортовете и навън, и на закрито. От няколко дни спортуват и децата. Надявам се да отмине вирусът и да се получи прекрасен сезон. Предполагам, че ще се разчита на български туристи.

- Спасителите ще бъдат ли с маски?

- След като навън и в ресторанта се позволява да не се носи маска, то и спасителите няма да носят. Защото с нея най-вече да пипнат някой различен вирус. Много значими са персоналните защитни средства, изключително когато се постанова да се обдишва.

- И по какъв начин ще вършат изкуствено дишане, в случай че се наложи?

- Спасителите се образоват на правилото на работещата система сега. С тези мембрани на защитните средства при изкуствено дишане не се разрешава директен контакт. Но и да вземем оказването на долекарска помощ - двама души при обдишването е доста по-добре от един.
Иначе предлагането с разреждането на постове през 150, а не през 100 метра на плажове с по-малко хора, само че с най-малко двама души на пост, е възможно. Но не е възможно за някои плажове, които са в границите на обитаеми места с национално значение и има огромна плътност от летовници. Бих го преглътнал, в случай че там са двама на пост, даже и разредени през 150 метра. Но не и по един човек.
Има доста незнайни за броя на туристите и за целия сезон като цяло. Ако приемем, че дойдат задоволително доста плажуващи, отново по-добрият вид е по двама души да бъдат на пост. Самите момчета се усещат по-безопасно и удобно. Ако в действителност са разредени, става ужасно.

- Влизайки във водата за незабавен случай на давещ се екскурзиант, спасителите по какъв начин ще се защищават от директен контакт?

- Те имат буйове, които обезпечават отдалеченост сред тях и давещия се. Но има миг, при който без директен контакт не може. И тогава към този момент не знам по какъв начин би могъл да се защищити, в случай че потърпевшият е заразоносител. Съществува риск и аз не виждам по какъв начин спасителят би могъл да го избегне, в случай че плуващият е в безпомощно положение и не може самичък да се хване за избавителното средство.

 Пето издание на фотосалон „ Старт Фото София “ @@@

- Ръкавици ще се употребяват ли?

- Те си остават на брега и се поставят при обдишването. Тогава те оказват помощ, в случай че давещият е измъкнат на брега. Просто би трябвало да се надяваме здрави хора да попадат на плажовете.

- Тестове за ковид ще се вършат ли на спасителите, преди да стартират работа?

- Те попълнят декларация, че са здрави. Така или другояче, преди да стартират работа, си вадят здравна записка. Но това са неща, които Министерство на здравеопазването може да дефинира.

- Какви заплати ще получават спасителите?

- Варират от 1300 до 2000 лева според от плажа и концесионера. За страдание фрагментите започнаха да стават недостиг. Ако съберем всички фрагменти, работили през годините, ще имаме премного. Но да се надяваме да не отидат да работят по плажовете на Испания. Отмениха бригадите в Съединени американски щати и Англия. Ето за какво капацитетът, който работеше до момента на открито, би могъл да се ориентира тук. Надявам се и имам вяра, че концесионерите ще намерят по двама души на плаж.

- Те обаче имат интерес да пестят от заплати. Така ли е?

- Мога да кажа, че последните години концесионерите на плажове са доста съзнателни. Нещата отиват към по-добро. Нека вземем рекордно ниския брой на удавените през предходната година - към 100 индивида. В съпоставяне с минали години - по 300-400, си е връх.

- Ще попречи ли рецесията с ковид и обществената отдалеченост на плажа на летните свалки на спасителите с летовнички от близо и надалеч?

- Дай Боже да няма проблем. Те са младежи, а това са си нещата от живота.

" България Днес "
Снимки: Иван Йочев, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР