Кой е Срета Тависин, човекът, който би могъл да ръководи Тайланд?

...
Парламентът на Тайланд трябва да избере нов министър-председател след три
Коментари Харесай

Парламентът на Тайланд трябва да избере нов министър-председател след три месеца политическа безизходица, с магнат в областта на недвижимите имоти, подкрепян от групировка, включваща няколко про- военни партии, оспорващи вота.

Срета Тависин от популистката партия Pheu Thai ще бъде единственият кандидат, който ще се изправи пред гласуването в двукамарния законодателен орган на Тайланд във вторник.

Pheu Thai стана втори на изборите в Тайланд на 14 май, но пое съставянето на правителство, след като консервативните членове на неизбраната горна камара блокираха опитите на Move Forward – ръководената от младите хора прогресивна партия, която спечели най-много места в анкетите – от осигуряване на най-високата длъжност за своя кандидат. Консервативните законодатели се противопоставиха на Move Forward заради ангажимента му да преразгледа закон, който предпазва монархията на Тайланд от критики.

Pheu Thai – която обяви групировка от 11 партии, включваща нейни бивши военни съперници, включително тази на бившия началник на армията и премиер в оставка Prayuth Chan-ocha – каза, че е уверен, че Srettha ще спечели гласуването във вторник.

60-годишният новодошъл политик има подкрепата на 314 законодатели в долната камара, но се нуждае от допълнителни 58 гласа, за да си осигури поста.


И така, кой е Срета?

Роден през 1963 г., Срета има бакалавърска степен по строително инженерство от университета Chulalongkorn в Банкок и магистърска степен по бизнес администрация от Claremont Graduate School в Съединените щати.

Срета, който е висок 1,91 метра (6 фута, 3 инча) и е запален футболен фен, започва кариерата си като помощник-мениджър в мултинационалната Procter & Gamble в Тайланд, преди да се присъедини към Sansiri, семейния бизнес за развитие на имоти.

Той е бил президент и главен изпълнителен директор на компанията, чиято стойност в момента е около 880 милиона долара на тайландския фондов пазар, докато не се оттегли през април тази година преди изборите.

Довереник на самоизгнания милиардер и бивш министър-председател Таксин Шинаватра, чието семейство основа Pheu Thai, Срета е харесван в бизнес общността, като около 66 процента от 100 изпълнителни директори, анкетирани от вестник Krungthep Turakij, казват, че той е техният предпочитан избор за министър-председател.

След политическия си дебют, Срета каза пред Гласът на Америка (VOA), базиран в Съединените щати новинарски канал, че отчаянието, което изпитва към Тайланд, го е довело до политиката.

„Ние, вие, се оглеждате около себе си, когато седите на върха на пирамидата, вие не гледате само на едни и същи нива. Вижте по-долу как живеят другите хора“, каза той през април. „Чувствам се натъжен от това, което видях. Поради социалното неравенство, по отношение на образованието, по отношение на получаването на здравни грижи, по отношение на основни неща като получаване на храна на масата, все още не е така, както трябва да бъде за страна, която има огромен потенциал като Тайланд.“

„Загрижен за човешките права“

Srettha проведе кампания с обещания за икономически стимули, социална справедливост и добро управление. Той каза пред Bloomberg Television през април, че неговите приоритети през първите 100 дни в правителството ще бъдат справяне с нарастващите разходи за живот, прекратяване на задължителната военна служба, гарантиране на равенство в брака за еднополовите двойки и изготвяне на нова конституция, която да отразява волята на народа.

По време на кампанията той представи водещата политика на Pheu Thai за предлагане на раздавания от 10 000 бата ($295) чрез дигитални портфейли за хора на 16 и повече години, които да харчат в своите общности.


Той също така каза, че Pheu Thai „се грижи за правата на човека“ и че деветте години на военна подкрепа в страната са довели до бягството на висококвалифицирани тайландци от страната.

„Хората напускат, за да пренесат набора си от умения някъде, където могат да живеят с повече свобода да изразяват себе си. Правото на избор, свободата от военна служба, правата на LGBTQ – те са също толкова важни, колкото и икономическите стимули“, каза той, цитиран от уебсайта Thai Enquirer през май.

Дни преди изборите той каза пред Гласа на Америка, че би отказал премиерския пост, ако партията му трябва да формира коалиция с партиите на Прают и неговия заместник Правит Вонгсувон. Prayuth ръководи военния преврат през 2014 г. срещу правителството Pheu Thai на Yingluck Shinawatra, сестрата на Thaksin.

„Не вярвам във военни преврати“, каза той. „Идеята да работя с тях в едно и също правителство, да седя в един и същи кабинет… Не мога да се представя да правя това.“

Сега, след като Pheu Thai обяви съюз с партиите на Prayuth и Prawit, Срета каза пред репортери в понеделник, че трите месеца на политическа безизходица в Тайланд са накарали „да забравим това, което казахме“.

Той каза, че е натъжен от публичните критики относно решението на партията.

„Но ние живеем в реалността. Много хора чакат правителството и политиките на партията, които не могат да бъдат приложени без правителство, ръководено от Pheu Thai.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР