Кой е новият министър на културата? Бъдещият премиер Кирил Петков

...
Кой е новият министър на културата? Бъдещият премиер Кирил Петков
Коментари Харесай

Ето го министърът на културата. Завел Холивуд в село Татарево

Кой е новият министър на културата? Бъдещият министър председател Кирил Петков заяви, че това е 31-годишният Атанас Атанасов, който е приключил театрално майсторство в Съединени американски щати и самичък, още на 26 години, е възстановил читалището в пловдивското село Татарево. Историята на Атанасов бе разказана от „ Стандарт ” още през 2015 година

Днес Атанасов е на 31 години. Той е от Хасково. Актьор е, живее в Холивуд, преподавал е тенис на децата на звезди. Преди години възпитаникът на хасковската езикова гимназия и някогашен съотборник на най-голямата тенис звезда на България Григор Димитров, с който един до друг израстват на хасковските тенис кортове, влиза на цялостна спортна стипендия в Американския лицей " Уитман ". Идеята му е и да продължи да се занимава с тенис. " Една част от мен искаше още малко да играе по-професионално тенис, тъй като всички наши треньори в Хасково в този миг си отпътуваха, бащата на Гришо потегли с него, тогава взех решение да продължа напред. Освен това, влязох в езиковата, не ми оставаше доста време. Та по този начин желаех да си продължа с тениса ", описа през 2015 година Атанасов пред „ Стандарт ”.

Признава обаче и че не се е виждал като професионален играч. " Не знаех тъкмо какво желая да изучавам, а просветителната система в Щатите ти дава опцията да тренираш и първите 2 година не е наложително да обявяваш компетентност, а можеш да пробваш разнообразни неща. Та по този начин, на тази възраст бях с концепцията, че ще отида в Щатите, ще видя свят, ще се изуча и ще се върна в България да оказвам помощ на страната. И си мислех, че това ще го направя като икономист или като политик. Но доста уроци научих за това време и най-много този, че хората са доста разнообразни и човек е най-полезен за обществото и за себе си, когато прави това, което обича ", споделя Атанас.

Един от модулите, които записва още в първия учебен срок в колежа " Уитман ", е " актьорско майсторство ". Разказва, че още до момента в който си е бил в България, приятелите все му подхвърляли, че би трябвало да стане актьор, тъй като с шегите и имитациите си постоянно бил сърцето на компанията. Така на 21 година попада в класа на Кристофър Петит, който е от нюйоркската актьорска школа, приключил постановка в Колумбийския университет. Наско избира тъкмо него за преподавател, тъй като всички по-големи колежани казвали за Петит, че е най-хубавият, само че и най-строгият и е прекомерно непосредствен. " За него ми споделиха: " Крис Петит е доста добър човек, само че доста разплаква студентите си, тъй като им споделя всичко в очите, нищо не икономисва! ". И по този начин аз си споделих: " Това е моят човек! " След като излиза от колежа, към този момент знае, че желае да живее в Лос Анджелис, в Холивуд. Става и доброволец на Фестивала на Американския кино институт и около тази си работа вижда от доста близко кино звезди като Ал Пачино, Майкъл Кийтън, Едуард Нортън.

Там се среща и с венецуелката Габриела Гомес, режисьор, оператор, фотограф и сценарист. Първата му роля в Холивуд е в музикален клип, а Гомес го включва в собствен филмов откъс, с който се показва на конкурс за жени-режисьори. Видеото е определено за показване в Египетския спектакъл, който е един от най-старите в Холивуд. Това е и прощъпалникът на бъдещия министър на културата на огромния екран, появява се въпреки за секунда-две. Макар и малко, всичко това е безценен опит.

В България Атанасов става прочут с плана си " Отключване ". Като задачата му е да възроди театралния салон в читалище " Народна култура " в първомайското село Татарево. От селото са баба му и дядо му - Атанас и Петя. Двамата цялостен живот са били учители. За да отключи вратите на културното средище, Атанасов събира пари посредством благотворителна акция в Съединени американски щати. Общинският кмет се причислява към идеята и обезпечава средства за ремонт на покрива. Сградата на читалището е ремонтирана, дружно със залата за кино, в която през октомври 2015 има прожекция за първи път от десетки години насам. Следват десетки концерти и културни изяви.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР