Ковид вече не е такъв проблем какъвто беше преди 3

...
Ковид вече не е такъв проблем какъвто беше преди 3
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Ковид става по-безопасен, скарлатината с 60 пъти ръст

Ковид към този момент не е подобен проблем какъвто беше преди 3 година, когато беше смъртоносно заболяване. Тогава смъртността от Ковид беше 5 до 10 пъти по-голяма, в сравнение с от сезонния грип.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столична община по здравните въпроси.

 
В последните месеци направиха проучване в Швейцария на 5000 души и се оказа, че сега циркулиращите разновидности са толкоз рискови, че смъртността е 1.5 пъти по-висока от тази на грипа. Значи не би трябвало да се подценява, само че и не би трябвало да се плашим. Стана това, което предрекохме преди 3 година - Ковид ще стане по-заразен, само че по-малко рисков.
В Националния център по заразни и паразитни заболявания като секвенираме разновидностите виждаме едно генетично многообразие, което приказва, че към този момент е измършавял, че няма преобладаващи доста рискови разновидности.

2020 година имахме безусловно неподготвена здравна система. Нямахме О2 по леглата в лечебните заведения, нямаше маски, нямаше защитни костюми и правила. Именно по тази причина първите ограничения бяха такива, че да не се популяризира болестта и бяхме за образец в Европа.

 
Смъртността у нас беше международен връх, тъй като провалихме акцията за имунизиране и то във времето когато имунизациите действаха.
Много ваксини се поръчаха – на всеки европейски жител по 10 ваксини, дори и преди 3 година изглеждаше множко. Правилно е към този момент да не получаваме от старите ваксини. В момента имунизациите са единствено за бустер и защото сега има повече от 20 разновидността и по-възможност е добре да са против новите разновидности.

Още от 2015 година учени са правили проучвания за адаптиране на ковид от прилепи върху човешка белодробна тъкан. С тези опити вирусът е разпознал белия ни дроб като удобна среда за развиване. Не допускам злонамереност за изпускането на вируса, а неспазване на разпоредбите за работа, неточност и непознаване на казуса.

В момента скарлатината е към 60 пъти повече, в сравнение с предходната година по това време. Причинителят на тази зараза е един доста добре прочут бацил – стрептококус пиогенес. Пикът е началото на пролетта, както е бил от епохи. Най-опасна е за децата от 3 до 5 година, само че се среща и до 5 клас. Възрастни е доста мъчно да се разболеят.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР