Ковид-19 е довел до намаляване на средната продължителност на живота

...
Ковид-19 е довел до намаляване на средната продължителност на живота
Коментари Харесай

Ковид е намалил продължителността на живота с 1,6 години в световен мащаб

Ковид-19 е довел до понижаване на междинната дълготрайност на живота на хората по света с 1,6 години през първите две години на пандемията. Това е по-драматичен спад, в сравнение с се смяташе до момента.

Според стотици откриватели, които пресяват данни за основания в Съединени американски щати Институт за здравни индикатори и оценка (IHME), това е внезапен поврат в траялото десетилетия наред повишение на междинната дълготрайност на живота в международен мащаб.

" За възрастните хора по света пандемията Ковид-19 е имала по-дълбоко влияние от всяко друго събитие, следено през последния половин век, в това число спорове и естествени бедствия ", съобщи Остин Шумахер, откривател от IHME и водещ създател на изследването, оповестено в списание The Lancet.

През интервала 2020-2021 година междинната дълготрайност на живота е намаляла в 84% от 204-те оценени страни и територии, което " показва опустошителното евентуално влияние " на новите вируси, споделя той в изказване.

През този интервал смъртността при хората над 15 години се е нараснала с 22% при мъжете и със 17% при дамите, пресмятат откривателите.

Мексико сити, Перу и Боливия са някои от местата, където продължителността на живота е намаляла най-вече.

Но в обновените оценки на емблематичното проучване на IHME " Глобална тежест на болесттите " имаше и положителни вести.

През 2021 година спрямо 2019 година са умряли с половин милион по-малко деца на възраст под пет години, което продължава дълготрайния спад на детската смъртност.

Изследователят от IHME Хмве Хмве Кю приветства този " необикновен прогрес ", като съобщи, че в този момент светът би трябвало да се концентрира върху " идната пандемия и превъзмогването на големите разлики в опазването на здравето в обособените страни ".

И макар неуспехите по време на пандемията, хората към момента живеят доста по-дълго, в сравнение с преди.

Между 1950 година и 2021 година междинната дълготрайност на живота при раждане е повишена с 23 години - от 49 на 72 години, настояват откривателите.

Ковид е виновен за 15,9 млн. смъртни случая в интервала 2020-2021 година - директно от вируса или индиректно заради нарушавания, свързани с пандемията, пресмятат откривателите.

Това е с милион повече непотребни смъртни случаи от предходните оценки на Световната здравна организация.

Прекомерните смъртни случаи се пресмятат, като се съпостави общият брой смъртни случаи с броя, който би се очаквал, в случай че нямаше пандемия.

Барбадос, Нова Зеландия и Антигуа и Барбуда са измежду страните с най-нисък % на непотребни смъртни случаи по време на пандемията, което частично отразява обстоятелството, че изолираните острови постоянно са били пощадени от цялостния удар на Ковид.

Проучването демонстрира също по този начин по какъв начин популацията на доста застаряващи и заможни страни е почнало да понижава, до момента в който в по-малко богатите страни броят му продължава да пораства.

Тази динамичност " ще докара до невиждани обществени, стопански и политически провокации, като да вземем за пример дефицит на работна ръка в региони, където младото население понижава, и дефицит на запаси тук-там, където броят на популацията продължава да се усилва бързо ", предизвести Шумахер.

" Държавите по света ще би трябвало да си сътрудничат в региона на емиграция ", добави той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР