Котлите, захранвани с изкопаеми горива в сгради в целия Европейски

...
Котлите, захранвани с изкопаеми горива в сгради в целия Европейски
Коментари Харесай

ЕС постепенно премахва котлите на изкопаеми горива

Котлите, захранвани с изкопаеми горива в здания в целия Европейски съюз (ЕС), могат да бъдат изцяло отстранени до 2040 година като част от напъните за декарбонизиране на отоплителните системи и прекъсване на потреблението на изкопаеми горива за отопление и изстудяване. Планът е част от по-широко краткотрайно съглашение сред Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.

Неофициалната договорка се отнася до планувано преразглеждане на Директивата за енергийните характерности на постройките, която има за цел да понижи доста излъчванията на парникови газове и потреблението на сила в бранша на постройките в Европейски Съюз до 2030 година и да го направи климатично безпристрастен до 2050 година

До 2030 година всички нови здания би трябвало да бъдат с нулеви излъчвания, а до 2050 година съществуващият сграден фонд би трябвало да бъде трансформиран в здания с нулеви излъчвания. Срокът за публичните здания е 2028 година

Съгласно съглашението страните членки ще би трябвало да дефинират „ характерни ограничения за последователното унищожаване на изкопаемите горива за отопление и изстудяване предвид на цялостното унищожаване на котлите, захранвани с изкопаеми горива до 2040 година “.

Те също по този начин ще би трябвало да спрат субсидирането на независими котли с изкопаеми горива от 2025 година, до момента в който финансовите тласъци към момента ще са вероятни за хибридни отоплителни системи, като тези, комбиниращи казан със слънчева термална апаратура или термопомпа, съгласно изказване на Европейския парламент.

Ревизираната инструкция вкарва ясна правна основа за страните членки да дефинират условия към топлогенераторите въз основа на излъчванията на парникови газове, типа на употребяваното гориво или минималния дял на възобновимата сила, употребена за отопление.

Сделката беше приветствана от Европейската асоциация за термопомпи. Генералният секретар Томас Новак сподели:

Определянето на дата за преустановяване на отоплението с изкопаеми горива в постройките в Европа обезпечава решаваща изясненост за потребителите и обрисува пътя за бранша на отоплението. Това прави всяка инвестиция в термопомпени благонадежден избор за бъдещето. “ 

Сградите съставляват 40% от употребяваната сила и 36% от обвързваните с силата директни и непреки излъчвания на парникови газове в Европейски Съюз, съгласно данни на Европейската комисия.

Ревизираната инструкция също по този начин планува ограничения за поощряване на разполагането на слънчеви съоръжения в постройките, както и обновяването на жилищни здания, с цел да се понижи междинното ползване на сила с 16% до 2030 година и сред 20 и 22% до 2035 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР