Котките мъркат през целия си живот, още откакто са малки

...
Котките мъркат през целия си живот, още откакто са малки
Коментари Харесай

Какво не знаем за мъркането на котките

Котките мъркат през целия си живот, още откогато са дребни котенца. И до момента в който науката към момента няма изцяло прецизен отговор на въпроса за какво те мъркат, то биолозите и ветеринарните лекари са стигнали до някои по-общи изводи.
 Котките и измененията в държанието им, за които би трябвало да сме нащрек
Признаците, че котката ни не се усеща добре

За какво да бъдем нащрек

Може би най-разпространеното пояснение за какво мъркат котките, е, че го вършат от удовлетворение. По-изненадващото обаче е, че е годно и противоположното - те мъркат също и когато са уплашени. А дребните го вършат и с цел да могат майките им да ги намерят.

В позитивния набор на аргументите обаче има и още две. Едната е обвързвана с това, че мъркането може да насърчи заздравяването на рани, а другата - с производството на серотонин при мъркане, поради което то постоянно е сравнявано и с усмивките при хората.

От по-научна позиция откривателите са били много уверени, че мъркането при котките се провокира от доброволни мускулни контракции.
 Снимка 659867

Мъркането обаче се оказва комплицирано деяние, което провокира неповторима осцилация в ларинкса на котките и се оказва, че може да е несъзнателно и по-близко до хъркането, в сравнение с до съзнателните мускулни контракции, както до момента са вярвали учените.

Според тях вокалните гънки на ларинкса на котките са " виновникът " за нискочестотните вибрации, които се създават несъзнателно. А съединителната тъкан, която пък е вградена във вокалните гънки на ларинкса, реагира на въздуха, навлизащ в белите дробове.
 Удивителната дарба на котките, с която превъзхождат даже и хората
С какво котките превъзхождат хората (но не и шимпанзетата)

Удивителната им дарба, за която не сме подозирали

Докато на учените не изключва опцията мускулните контракции фактически да играят роля при мъркането на котките, в това време те настояват, че няма задоволително доказателства, с цел да се заключи, че това е единствената причина за мъркането, написа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР