Костадинов: Странно защо референдумът за еврото изплаши демократите у нас. Копейкин:

...
Костадинов: Странно защо референдумът за еврото изплаши демократите у нас.
Копейкин:
Коментари Харесай

Защо на референдуми в тая държава се гласува с такова настървение, а на истинските избори никакви ви няма?

Костадинов: Странно за какво референдумът за еврото изплаши демократите у нас.
Копейкин: Странно за какво референдумът дали да си забием вилица в окото изплаши демократите у нас.


Аз по този начин слушам нещата, по този начин ми звучат. За вас не знам. 

Също може да се перифразира и ето по този начин: 

Копейката: Странно за какво референдумът за това дали да продължим да губим пари и да нямаме глас изплаши естествените хора у нас.

Да бе, правилно – за какво ли?



Съществуването на българският лев като САМОСТОЯТЕЛНА валута е заблуда. Ние сме във валутен ръб от 1997 г. 

След поредност от стопански извращения на БСП-гениите от деветдесетте инфлацията беше такава, че хлябът заран имаше една цена, вечер – друга. Парите се обезцениха и сандвичът в лавката беше 1200 лева.—1500 лева Малко по-рано пък пенсиите бяха към $3 на месец. 

За да се спре свободното рухване, България сподели „ да “ на валутния ръб и валутата ни беше вързана първо за немската марка, след това за еврото. Какъвто е курсът на еврото на интернационалната сцена, по този начин „ плува “ нагоре или надолу и курсът на лв.. 

Още нещо: в миналото изписваният BGL български лев, се трансформира в BGN, като N тук е = Nominal. Както виждате Lev няма, има Nominal. 

Обяснение: това е номинална парична единица, вързана към друга валута, А НЕ САМОСТОЯТЕЛНА ВАЛУТА. 

Левът сега няма никакъв суверенитет. НИ—КА—КЪВ! 

И е по този начин от 1997 година насам. 

За сметка на това обаче, когато плащаме в евро – било за резервацията ни в хотела в Гърция, било за маратонките от спортния уебсайт, губим пари при превалутирането лев—евро. Когато получаваме пари от чужбина, банката взима от парите ни, с цел да ги превалутира в левове. Когато става дума за бизнес и вложения, нещата са в хиляди и милиони пъти по-натоварени финансово. Знам, че на гласуващите на референдум за лв. това им е през… … само че въпреки всичко не е за подценяване от естествените хора. 

Сега сме вързани за еврото, само че нямаме присъединяване във вземането на решенията. Или другояче казано: сега нямаме право да вземаме присъединяване във взимането на решения в еврогрупата, тъй като не сме в Еврозоната. Но сме вързани за еврото и на процедура го използваме, само че под формата на BGN, вързан 2:1. Значи… се носим като лодка, накъдето ни бутнат финансовите политики и решения, без да участваме във взимането им, само че пък сме горди, че имаме BGN. 

Помните ли и неотдавна появилата се… хм… не знам за какво единствено думата „ дебилщина “ ми е в главата, само че несъмнено по различен мотив ще да е… няма да споделям нищо. Ето това – помните ли го? Надявам се – напълно прясно е:



Айде в този момент си бръкнете в джоба и извадете някоя монета от колкото там си желаете стотинки. Какво има на гърба ѝ? Точно по този начин. 

Ето тези същите „ гении “, по същия „ интелигентен “ метод ви водят за носа да гласувате за запазването на BGN, с цел да може те да си приберат „ комисионната “ от тези, които имат интерес България да е затънала и да печелят на ваш тил. По подигравка, и с ваша помощ. 


Едно не мога да разбера—защо на референдуми в тая страна се гласоподава с такова озлобление, а на същинските избори никакви ви няма?

Удобство?—че не вървиш до урните, а „ урните “ те причакват на улицата… Докато си вършиш нещо друго и си вървиш по работа, апропо драсваш един автограф и си подготвен със отговорностите към рòдината. Това ли е?

Или илюзията, че участваш в освен това от изборите? Как? Разочаровани сте от резултатите от изборите, тъй като определените не правят обещаното? А референдумаджиите да не би да свършиха обещаното? Досегашният максимален референдум беше на Слави и сценаристите – за мажоритарната система за гласоподаване. С това влязоха в политиката, без тоя референдум нямаше да ги има в Народното събрание. 

После влязоха в Народното събрание и нещо се случи. Към средата на април 2021 година ГЕРБ им споделиха, че желаят гласуването. Има Такъв Народ, в случай че в действителност желаеха мажоритарния избор, с техните 51 депутата по това време и 75-те на ГЕРБ, правеха болшинство от 126. 

Само че… единствено че – не! Слави тогава сподели: „ И при един сигурен, спокоен и убеден Парламент незабавно ще се случи това, поради което изобщо беше основана партия „ ИТН ”, а точно - въвеждане на мажоритарна изборна система. Всичко по реда си “.

Още тогава написах: „ Какво значи „ сигурен, спокоен и убеден Парламент “?, тъй като на мен ми звучи като „ на 32 юли през куковото лято “. Меркурий ли ви е назадничав, хороскопът ли ви излезе неприятен, шумът в пленарната зала ли ви пречи, някой ви погледна изкривено ли… всичко това може да е мотив да не се занимавате с това, за което ви избраха – мажоритарният избор “.

Е? 

Референдумаджиите да не би да свършиха обещаното?

Да не би да е поради мантрата: „ длъжни са да го гласоподават “? Ами да ви кажа… не са. 

Сега референдумите са единствено помпане на партиен имидж и обещания. И все пак се радват на по-голям триумф в сравнение с същинските избори, посредством които можем да упражним правото си да участваме в ръководството на страната РЕАЛНО. 

Може би… може би са прави хората, дето споделят, че всеки народ си заслужавал ориста? 
_________________

P.S. Аз, като чуя референдум, се сещам за няколко неща:

Референдумните обещания на Хитлер, в по-прясно време – идиотията Brexit, насилствените референдуми в окупираните територии на Украйна, както и, несъмнено, безконечният призрачен сън: Дедо Цурко Цимбака от Горно Чепръчево взема ефективно присъединяване във външната политика на България, тъй като един словоблудстващ популист му е заречен референдуми за щяло и нещяло, по три пъти дневно, в случай че би трябвало – да има да си играе. 
 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР