Коста Стоев е роден в Хасково през 1958 г., където

...
Коста Стоев е роден в Хасково през 1958 г., където
Коментари Харесай

Коста Стоев: Има начин да привлечем инвестиции в Хасково

Коста Стоев е роден в Хасково през 1958 година, където приключва Математическата гимназия. Има три висши образования: МЕИ в София (сега Технически университет) със компетентност " Технология на машиностроенето и металорежещи машини " ; Стопанската академия в Свищов - " Стопанско ръководство ", и " Педагогика " в СУ " Климент Охридски ". Депутат от VII Велико Народно заседание, три мандата общински консултант от Българска социалистическа партия в Хасково. От 23 години работи в банковата сфера. Владее съветски език. Женен, с две деца.

" В последните 4 години общината изостава в своето развиване даже по отношение на по-малките обитаеми места в региона "

- Господин Стоев, не сте партиен член, само че сте повдигнат от Българска социалистическа партия за претендент кмет на Хасково. Какво ви предизвика да го извършите и по какъв начин се стигна до номинацията ви?

- Бях член на Българска социалистическа партия до 2006 година, когато по служебни аргументи прекъснах участието си в партията. За тези локални избори имах оферти от разнообразни структури да се явя като самостоятелен претендент. Прецених обаче, че ще бъде лицемерно да се явя като самостоятелен, откакто съзнателният ми житейски път е обвързван с Българска социалистическа партия. Бях повдигнат от максимален брой съществени партийни организации, а на общинската конференция всички делегати единомислещо застанаха зад кандидатурата ми. Бях одобрен на първото съвещание на Националния съвет.

Смятам, че съм подобаващ претендент на левицата, защото произлизам от семейство на елементарни трудови хора. От студентските си години споделям полезностите на левицата за човешка взаимност, правдивост в обществото и присъединяване на страната в основаването и разпределянето на материални богатства. Тези хрумвания считам да приложа и в ръководството на община Хасково.

- С какво опита ви на общински консултант и банкер ще допринесат в работата ви като кмет?

- Трите мандата като общински консултант, и то в най-трудните години за общината - сред 1991-2003 година, когато нямаше средства за заплати и вложения, ми дадоха задоволително огромен обществено-политически опит. Работата ми в банковия бранш ми оказа помощ да изградя управнически и експертни качества на управител. Основен индикатор за това е доверието на клиентите. Когато си се задържал 23 години на подобен мощно конкурентен пазар, значи, че си дал отговор на техните упования. Това комбиниране на професионален и публичен опит ми дава съображение да имам вяра, че мога да печеля доверието на жителите на община Хасково и да бъда ефикасен градоначалник.

- Кои са главните неточности на сегашната администрация на Хасково?

- В последните 4 години община Хасково изостава в своето развиване даже по отношение на по-малките градове в региона. И там има понижение на популацията, трудова миграция, липса на работна ръка, само че те имат доста по-големи триумфи в благоустрояването. Това, което липсва на община Хасково, е самодейността за търсене на вложения, за привличане на средства от страната или европейски стратегии. Не бяха решени и проблемите с качеството на питейната вода на града, в която има уран и други примеси, канализацията на кварталите " Болярово " и " Кенана ", с чистотата и огромния брой бездомни кучета.

- Кои са целите в управническата ви стратегия?

- Първо - стимулиране на локалната стопанска система посредством уголемение на Северната индустриална зона сред Хасково и Димитровград; освобождение на бъдещите вложители от локални налози и такси според от размера на инвестицията им и броя на новите работни места; включване на летището в Узунджово към индустриалната зона. Всичко това, както и близостта на автомагистралата, дава отговор в огромна степен на потребностите на един евентуален вложител за сполучлив бизнес. Второ - решение на казуса с качеството на питейната вода посредством създаване на пречиствателна станция на язовир " Тракиец " ; на въпросите, свързани с ускорение на процеса на газификацията на града и създаване на воден цикъл; на проблемите с разрушените тротоари, с бездомните кучета, на " тапите " в придвижването, които към този момент се получават на доста места в града. Повече внимание към крайните квартали и изключително на селата в общината.

- Ще подмените ли администрацията? По какви критерии ще избирате фрагментите, с цел да избегнете " Кумгейт "?

- Не, административна " метла " няма да има. Ще създадем оценка и разбор на работата на обособените дирекции и чиновници и където е належащо, ще предприемем корекции. Намерението ми е да работим с силата и мозъка на най-хубавите експерти в града, без значение от политическата им принадлежност и етноса им.

- Как преценявате характера си - позитивните и негативните ви страни?

- Смятам, че съм проведен човек и умея да провеждам и другите. Поставям си цели и върша всичко, зависещо от мен, за постигането им. Мога да нося отговорност. Търпелив съм, само че след прекосяване на избрани граници ставам съдбоносен. Не съм конфликтен и доста постоянно диря консенсуса. Но не върша и не вземам участие в безпринципни взаимни отстъпки. Обичам да предавам позитивната си сила на хората към мен. Виждам преди всичко положителните качества в тях и ги подтиквам. Считам се за необятно скроен човек, с възприятие за комизъм и самоирония. Може би по тази причина съм съхранил другарства даже от първи клас. Като управител се дефинирам като деятелен, диалогичен и изобретателен. Отрицателните ми качества се изчерпват със зодията ми - Рак.

- С какво се гордеете и от какво се срамувате?

- Най-големият триумф в политическата ми кариера е приносът ми като народен представител от VII Велико Народно заседание за приемане на демократичната Конституция на Република България. Гордея се и с резултатите си в професионалната сфера - 23 сполучливи години в банковата активност. Нищо човешко обаче не ми е непознато. Допускал съм неточности, поправял съм се, извинявал съм се, само че нямам спомен да има нещо, от което да се срамя.

- Смятате ли се за богат и сполучлив човек?

- За един човек, достигнал зрелост, критериите за триумф са разнообразни. В този смисъл смятам, че съм съумял човек, на първо място, тъй като имам сплотено семейство, дългогодишна кариера, непретенциозен принос в развиването на обществото. И това, че не си знам враговете - значи, че съм търпим. Живея в апартамент в Хасково, който моите родители и тези на брачната половинка ми построиха за нас, когато бяхме младо семейство. Карам " Мазда 3 ".

- Какво обичате да вършиме в свободното време? Имате ли занимание?

- В този динамичен и под напрежение живот съм разкрил къта за отдих за мен и моето семейство. Това е вила в Минерални бани, която строихме в продължение на 15 години. Никога не съм допускал, че растенията и цветята, дърветата и райграсът ще са моята терапия, само че е реалност. Обичам да плавам, да чувам музика от 70-те години, да се групирам с другари и от време на време да остава самичък със себе си.

- Разкажете за брачната половинка и децата си.

- Имам ужасно семейство. Съпругата ми Екатерина е извънредно етичен, учтив във възрожденските фамилни обичаи човек, с нюх към домашния уют, постоянно положителна и умееща да основава спокойна и топла фамилна атмосфера. Дъщеря ми Теодора е сполучлив управител в организация за недвижими парцели, омъжена е и към този момент очаквам внуци. Синът ми Пламен работи във филиал на американска IT компания в София и чакам скоро и той да се ожени. Двамата са към този момент независими и от време на време дистанцията София-Хасково им се коства далечно. Виждам ги по-рядко и ми липсват.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР