Косовският премиер Рамуш Харадинай отново се противопостави на идеята на

...
Косовският премиер Рамуш Харадинай отново се противопостави на идеята на
Коментари Харесай

Харадинай отново се противопостави на Тачи за границата

Косовският министър председател Рамуш Харадинай още веднъж се опълчи на концепцията на президента Хашим Тачи за " промяна на границата " и повтори позицията си, че не признава никакво съглашение със Сърбия, което да води до смяна на границите.
На конференция за публицисти след днешното съвещание на държавното управление, Харадинай акцентира, че " може да има юридически обвързващо съглашение за взаимно признание със Сърбия, само че не контракт, основваащ се на територията и на границата ".
„ Това е замаскиране на разделянето на Косово. Косово е това от 17 ноември 2008 година, съобщи Харадинай. Той акцентира, че Косово се интересува от помиряване със Сърбия, с цел да затвори отворените въпроси в района, съобщи БГНЕС.
За резолюцията на опозицията за разговора в Брюксел сред Прищина и Белград Харадинай заръча на опозицията да потърси вид за това, което прави в този разговор.
„ Би било добре за опозицията да има вид за това, което е положително, а освен за това, което не прави. Мисля, че към този момент определихме, че не би трябвало никой да има право да договаря с никого за границите от 17 февруари “, сподели Харадинай.
Косовският министър председател съобщи, че страната губи време с непродуктивни полемики и по този метод отслабва личните си позиции на външната низина. Според Харадинай би било потребно да се одобри резолюция за разговора, само че за този разговор следва да бъде образува и делегация на Косово.
Отношение по тематиката за границата сред Косово и Сърбия взе в Тирана и президентът на Албания Илир Мета. Според него предлагането за смяна на границите сред Белград и Прищина изразходва доста сила за неправилни цели.
В конгресния център „ Джордж Маршал “ Мета съобщи, че разговорът сред Косово и Сърбия навлиза в заключителната си фаза. „ Според мен са нужни взаимни европейски и американски старания, с цел да бъде доведена до дъно тази работа.
Последното предложение за нов спор по отношение на окончателното съглашение за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия изразходва доста сила за неправилни цели. Той нито консолидира, нито успокоява Балканите, сподели Мета.
Това спор, съгласно ръководителя на албанската страна, се води на тежък провокативен език.
“Откриването на такова обсъждане в миг, когато тревожни червени предупредителни флагчета от Съединени американски щати и Европейски Съюз бяха размахани по отношение на намесата на трети участници в района, го направи още по-тревожно. През последните седмици видяхме политическа изразителност с гневен провокативен език, възкресявайки " носталгията " по ужасния геноциден режим. Не може да има по-голяма директна опасност от това за нашата сигурност “, считат Мета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР