Косовската полицияпродължава престрелкас най-малко 30 души, след като един косовски

...
Косовската полицияпродължава престрелкас най-малко 30 души, след като един косовски
Коментари Харесай

Косовската полиция продължава престрелката с най-малко 30 души в Северно Косово

Косовската полиция продължава престрелка с минимум 30 души , откакто един косовски служител на реда беше погубен тази нощ, а различен беше ранен в село Банска, община Лепосавич. Това заяви след съвещание на косовския съвет за сигурност министър председателят на Косово Албин Курти, представен от Асошиейтед прес.

Косовската полиция заяви, че един от нападателите, които рано тази заран нападнаха патрул на косовската полиция и убиха полицейски чиновник, е умрял при продължаващите престрелки със силите за сигурност, заяви КосоваПрес. По-късно косовският министър на общностите и връщането Ненад Рашич заяви, че досега са убити двама от 30-те членове на въоръжената тайфа в село Банска в Звечан - община с преобладаващо сръбско население в северната част на Косово, най-малко един е ранен, а един е задържан, съобщи „ Албаниан пост “

Той дефинира групата като „ професионална част “ с униформи, маски и тежко въоръжение. Курти сподели и фотоси на няколко високопроходими автомобила без регистрационни номера, както и бронетранспортьор наоколо до православен манастир в Банска.

Косовският министър председател прикани причинителите да се предадат на косовската полиция.


В известие до медиите Косовският диоцез на Сръбската православна черква сподели, че група въоръжени маскирани мъже са атакували манастира Банска с брониран автомобил и са преодоляли принудително затворените порти на обителта . В момента там има група поклонници от Нови Сад, както и свещеник на посещаване в манастира. Те са се заключили вътре, а „ въоръжени мъже се движат в двора и се чуват обособени изстрели “.

Според сръбски медии локалните пътища и граничните пунктове със Сърбия са затворени.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел осъди „ подлото нахлуване на въоръжена тайфа против чиновници на косовската полиция “ и изиска да бъдат открити всички условия, а виновните да бъдат изправени пред правораздаването. Борел заяви, че европейската задача EULEX е на място и в стеснен контакт с управляващите и задачата на НАТО КейФОР.

Представителят на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак също осъди нападението и повтори апела си косовската и сръбската страна да се върнат към разговора неотложно.

От своя страна Сърбия отхвърли обвиняванията на Косово, че стои зад нападението. Според сръбски медии, представени от АП, по-късно през днешния ден се чака сръбският президент Александър Вучич да направи послание, в което да „ разобличи лъжите на Курти “.

Източник:Петър Къдрев/БТА, дарик

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР