Косово обяви, че ще бойкотира церемонията по връчване на Нобеловата

...
Косово обяви, че ще бойкотира церемонията по връчване на Нобеловата
Коментари Харесай

Литературният нобелист - поклонник на Милошевич?

Косово разгласи, че ще бойкотира церемонията по връчване на Нобеловата премия за литература през идната седмица. Съобщението направи външният министър на Косово Беджет Пацоли в събота

Решението е в символ на митинг против премията, която се връчва на Петер Хандке - австрийски създател, подложен на критика за откритата поддръжка за сърбите във войните през 90-е години на предишния век в някогашна Югославия.

Изборът на шведската академия за премията за 2019 година, разгласен през октомври, провокира отвращение на Балканите и отвън района. Двама членове на Нобеловата комисия подадоха оставка поради подбора по-рано тази седмица, а членът на шведската академия, историк и публицист Петер Енглунд съобщи, че ще бойкотира церемонията.

Косовският външен министър Бехджет Пацоли съобщи, че пратеникът на страната му в Швеция няма да участва на церемонията по награждаването в Стокхолм във вторник.

Бойкотът е „ заради спорния притежател на Нобелова премия Петер Хандке, другар и последовател на политиката на Милошевич “, съобщи Пацоли в обява във Facebook.

Попитан в петък дали е трансформирал мнението си за случилото се на Балканите през 90-е години, Хандке се измъкна: " Харесвам литература, а не отзиви. Мразя отзиви. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР