Косово и Албания заедно ще бъдат част от важен енергиен

...
Косово и Албания заедно ще бъдат част от важен енергиен
Коментари Харесай

Косово и Албания обединиха официално енергийния си пазар

Косово и Албания дружно ще бъдат част от значим енергиен районен блок от икономическо, политическо и геополитическо значение. Това беше казано на формалната гала във връзка обединяването на енергийния пазар на Косово и Албания, съобщи КосоваПрес.

През юни 2018 година Операторът на електропреносната система на Албания (OST), Операторът на електропреносната система и пазара на електрическа енергия на Косово (KOSTT), Албанският енергиен регулаторен орган (ERE) и Службата за енергийно контролиране на Косово (ERO) подписаха меморандум за съгласие за сливане на енергийния си пазар. 

Косовският министър председател Албин Курти сподели на вчерашната гала, че това е исторически миг за енергийния бранш и на двете страни, защото съгласно него обединяването на енергийния пазар ще има роля за икономическото развиване, както и за прозрачността в енергийния бранш.

Курти сподели, че задълбочаването на трансграничното съдействие е един от най-хубавите способи за справяне с провокациите и компликациите в този бранш.

Премиерът на Косово акцентира, че общият пазар основава нови бизнес благоприятни условия и че сливането на косовския и албанския електроенергийен пазар е стратегическа стъпка за по-ефективна енергийна екосистема. По думите му посредством това съдействие ще се сътвори по-благоприятна среда за привличане на задгранични вложения.

Курти сподели, че последната енергийна рецесия в Косово не се е случила на вятъра, защото съгласно него насъбраните уроци и опит от нея са се трансформирали в съдействие и нови благоприятни условия.

Главният изпълнителен шеф на KOSTT Еветар Зечири сподели, че обединяването на енергийния пазар е значимо, като добави, че това е нямало да бъде реализирано без далновидната визия на двете държавни управления на Косово и Албания и безкрайната поддръжка на съответните министерства на двете страни.

Зечири сподели, че това съглашение е свършек на развой на промени в енергийния бранш, траял повече от две десетилетия, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР