Косово е подписало споразумение на стойност 236,7 млн. долара с

...
Косово е подписало споразумение на стойност 236,7 млн. долара с
Коментари Харесай

САЩ ще инвестират над 236 млн. долара в Косово

Косово е подписало съглашение на стойност 236,7 млн. $ с американската организация за задгранична помощ Корпорация за провокациите на хилядолетието (Millennium Challenge Corporation – MCC) за поддръжка на енергийния бранш, включване на дамите в пазара на труда и поощряване на развиването, заяви Асошиейтед прес.

В известие на кабинета на президента на Косово Вьоса Османи от през днешния ден се показва, че съглашението е било подписано в сряда в американския Конгрес във Вашингтон, съобщи Българска телеграфна агенция.

По този мотив Османи е споделила, че това е „ най-голямата енергийна инвестиция в страната ни от десетилетия “, която ще помогне на Косово да построи еластичност и резистентност на енергийната си мрежа посредством разкриване на благоприятни условия за по-висока интеграция на възобновими запаси.

Освен това средствата ще бъдат употребявани за подготовка и за усилване на заетостта на дами в енергийния бранш и на трудовия пазар.

От своя страна ръководителката на MCC Алис Олбрайт е декларирала, че „ подписването показва уговорката ни да работим дружно за основаване на съвременни, устойчиви енергийни решения, които ще бъдат в интерес на съвсем 2 милиона косовари “.

Косово, чийто енергиен бранш се основава най-вече на въглища, е изправено пред дълбока рецесия поради световния скок на цените на енергоносителите, макар че към този момент повишението на цените за потребителите не е огромно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР