Космическият телескоп Хъбъл разкри рядка галактика със светещо сърце, съобщи

...
Космическият телескоп Хъбъл разкри рядка галактика със светещо сърце, съобщи
Коментари Харесай

Невероятно зрелище в Космоса: Телескопът „Хъбъл” улови рядка галактика със светещо сърце

Космическият телескоп „ Хъбъл ” разкри рядка вселена със светещо сърце, заяви уеб сайтът Спейс.

Галактиката NGC 612 не е толкоз солидна, колкото Млечния път, само че е впечатляваща по няколко други аргументи.

Ако някой счита, че е стресиращо да си показа мащаба на Слънцето, което е 330 000 пъти по-голямо от Земята, то в този момент ветеранът „ Хъбъл ” разкрива ново изображение на нещо още по-внушително. Това е галактиката NGC 612, която е 1,1 трилиона пъти по-масивна от нашата централна звезда.

NGC 612 въпреки всичко отстъпва на нашата вселена Млечен път, която е почти 1,5 трилиона пъти по-масивна от Слънцето.

Галактиката NGC 612 обаче попада в няколко класификации, които я вършат изключително забавна за наблюдаване.

Една от най-интересните ѝ характерности е, че тя е дейна. В дейните галактики свръхмасивна черна дупка зарежда централния район, създавайки необикновено пламенно галактично сърце. То на собствен ред изхвърля струи газ със скоростта съвсем на светлината. В резултат на това централната област става толкоз сияйна, че засенчва комбинираната светлина на всяка звезда в самата вселена, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Въпреки че на новото изображение, уловено от „ Хъбъл ”, галактиката се вижда под непряк ъгъл, човек елементарно може да придобие визия за зрелището в центъра ѝ. Друга забележителна характерност е, че в тази област има така наречен „ централна издатина ”.

Изображението демонстрира и „ галактичния диск ”, където, въпреки и рядко, в галактиката NGC 612 се раждат звезди. Наличието на издатина и галактичен диск и неналичието на спирални ръкави разкриват, че NGC 612 е лещовидна вселена. Тя се явява необичаен образец за неелиптична вселена, която излъчва радиоемисии. Досега астрономите са разкрили единствено пет радиоизлъчващи лещовидни галактики като тази.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР