Космическият телескоп Хъбъл е засякъл светлина от звезда от първия

...
Космическият телескоп Хъбъл е засякъл светлина от звезда от първия
Коментари Харесай

НАСА откри най-далечната звезда, виждана някога

Космическият телескоп Хъбъл е засякъл светлина от звезда от първия милиард години от същестуването на вселената, оповестиха от НАСА.

Според американската галактическа организация, светлината, която е засечена от 32-годишния телескоп, демонстрира, че звездата е толкоз надалеч, че "на нейната светлина са й били нужни 12.9 милиарда години, с цел да доближи Земята. "

С други думи, светлината се появява при нас в този момент, както и когато вселената е била единствено на едвам 7% от актуалната си възраст. Това е усъвършенстване на предходния връх, подложен от звездата Icarus, която се е образувала преди 9.4 милиарда години.

"Отначало съвсем не повярвахме, звездата беше толкоз по-далече от предходната най-отдалечена, " споделя астрономът Брайън Уелч от Университета Джонс Хопкинс в Балтимор, главен създател на отчета, описващ откритието в журнала Природа.

Откритието, означават от НАСА, е направено от данни, събрани по време на плана RELICS на телескопа Хъбъл, написа travelandleisure.com.

"Обикновено при тези дистанции цели галактики наподобяват като дребни петна, като светлината от милиони звезди се смесва, " показва Уелч. "Галактиката, в която се намира тази звезда, е увеличена и изкривена от гравитационните лещи във формата на дълъг полумесец, а ние я нарекохме Арка на изгрева. "

Екипът дава на звездата името Earendel, което на староанглийски значи "сутрешна звезда ".

"Earendel съществува от толкоз от дълго време, че може да не съдържа същите първични материали, като звездите към нас през днешния ден, " споделя Уелч.

"Изучаването на Earendel ще бъде прозорец към епоха от вселената, с която не сме осведомени, само че която е довела до всичко, което знаем. Това е като да четем в действителност забавна книга, само че да сме почнали от втората глава, а в този момент имаме опция да забележим по какъв начин е почнало всичко, " добавя Уелч.

Възрастта не е единственото впечатляващо нещо у тази звезда. Според екипа откриватели, Earendel може да има минимум 50 пъти масата на слънцето на нашата вселена и да е милиони пъти по-ярка (това може да се дължи на обстоятелството, че тя може да е двойна звезда, а не единична, което следва да бъде определено).

Що се отнася до това по какъв начин екипът е разкрил новата звезда, от НАСА изясняват, че това се е случило с помощта на прилежащо галактическо скупчване. Според НАСА, масата от тази вселена е помогнала за изкривяването на самата материя на пространството, като по този метод е нараснала светлината от още по-далечни обекти.

От НАСА показват, че Earendel ще продължи да бъде мощно увеличена още известно време. Те възнамеряват да следят звездата в допълнение с галактическия телескоп Джеймс Уеб.

С потреблението на Уеб се чака да се удостовери, че Earendel в действителност е звезда и да се мери нейната бляскавост и температура. Очаква се също по този начин да се удостовери, че галактиката Арка на изгрева, в която се намира звездата, не съдържа тежки детайли, които образуват последващите генерации звезди.

Това би довело до догатката, че Earendel е рядка, солидна звезда, която е бедна на метали.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР