Космическият телескоп Хъбъл е заснел изображение на мощна междугалактическа експлозия,

...
Космическият телескоп Хъбъл е заснел изображение на мощна междугалактическа експлозия,
Коментари Харесай

Астрономите са объркани - телескопът Хъбъл е заснел мистериозна междугалактическа експлозия

Космическият телескоп " Хъбъл " е снимал изображение на мощна междугалактическа детонация, която озадачава астрономите. Основните хипотези свързват сходни събития с унищожаването на звезди от черни дупки или сливането на неутронни звезди. Този случай повдигна нови въпроси в разбирането на астрономическите феномени и акцентира многостранния темперамент на неразучения космос.

Неотдавна телескопът " Хъбъл " стана очевидец на необикновена галактическа детонация, която сътвори ярка мълния сред две галактики на повече от 3 милиарда светлинни години от Земята. Този оптичен гърмеж, който се трансформира в едно от най-ярките експлоадирания на синя светлина във Вселената, продължи единствено няколко дни, трансформирайки се в нов образец за рядко галактическо събитие - светлинни бързи сини оптични преходи (LFBOT).
-->
LFBOT са цялостна мистерия и се характеризират с бърза еволюция, липса на абсорбционни или емисионни линии в синия набор в ранните стадии и блестящо лъчение в рентгеновата и радиообластта. Позицията на всяка линия в светлинния набор зависи от силата на прехода, а ширината и височината на линията могат да дават информация за температурата, плътността и други свойства на излъчващото или поглъщащото вещество. Високата оптична бляскавост и бързото раздробяване вършат ЛФБОТ редки и загадъчни класове астрофизични феномени.

Първият прочут LFBOT е открит през 2018 година и е наименуван " Крава " (AT2018cow). Тя се намираше в спиралния ръкав на вселена, отдалечена на 200 милиона светлинни години, и беше 100 пъти по-ярка от елементарна свръхнова и показваше интензивност в радиовълни, ултравиолетови и рентгенови лъчи. Ако това е била свръхнова, държанието ѝ е извънредно извънредно, защото нормално свръхновите остават ярки в продължение на седмици или даже месеци и имат добре дефиниран набор. Кравата обаче избледня след няколко дни.

Новата LFBOT, открита от обсерваторията Zwicky Transient Facility (ZTF) в Паломар, Калифорния, на 10 април и наречена " Кравата " (AT2023fhn), се трансформира в нова мистерия за астрономите. Според телескопа Gemini South в Чили температурата на " Szczegol " е била 20 000 градуса по Целзий - доста по-ниска от тази на някои солидни звезди и доста по-ниска от тази на свръхновите.

Това, което прави Чегъл неповторим, е местоположението му - в междугалактичното пространство, на към 50 000 светлинни години от една огромна спирална вселена и на 15 000 светлинни години от една дребна вселена, за разлика от предходните ЛФБОТ, които се намираха непосредствено в спиралните ръкави на галактиките. Това фрапантно трансформира метода, по който астрофизиците мислят за вероятната природа на едно към този момент рядко срещано събитие.

Ашли Кримс, откривател в Европейската галактическа организация (ЕКА) и водещ създател на новата публикация за неотдавна открития LFBOT, акцентира: " Колкото повече научаваме за LFBOT, толкоз повече ни изненадват. Доказахме, че ЛФБОТ могат да се появят на доста разстояние от центъра на най-близката вселена, а местоположението на Чехъл не подхожда на това, което чакаме от всеки тип свръхнова. "

Крим и нейният екип са се съсредоточили върху две вероятни версии за случилото се. Едната е, че Пуп е мълния, породена от скъсване на звезда от черна дупка със междинна маса, 100 или няколко хиляди пъти по-голяма от масата на Слънцето. Смята се, че черните дупки със междинна маса се намират в ядрата на някои кълбовидни звездни купове, които се крият в покрайнините на галактиките.

Според друга доктрина " Пришълецът " би могъл да е резултат от конфликт сред две неутронни звезди (или от време на време неутронна звезда и черна дупка). В бъдеще Креймс възнамерява да употребява мощната оптика на галактическия телескоп " Джеймс Уеб " (JWST), с цел да търси сходни купове на същото място като " Szczegol ".

Това изобретение повдига повече въпроси, в сравнение с дава отговори, и изисква по-нататъшни проучвания за изясняване на природата на това мистериозно галактическо събитие. Всяко ново изобретение в тази област ни подтиква да преосмислим към този момент известните обстоятелства и теории, разширявайки границите на разбирането за Вселената.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР