Космическият телескоп Джеймс Уеб ще започне да изучава атмосферите на

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб ще започне да изучава атмосферите на
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб ще търси скъпоценности на екзопланети

Космическият телескоп " Джеймс Уеб " ще стартира да учи атмосферите на планети, ситуирани отвън Слънчевата система. Особено внимание ще бъде обърнато на " горещите юпитери ", заяви уеб сайтът Спейс. 

Това са газови планети, които обикалят покрай своите звезди. Те са доста горещи (до 2000 градуса по Целзий). Скалите, минералите и металите могат да съществуват при такива условия единствено под формата на пара. На Земята някои от тези минерали се считат за скъпоценни.  

През 2017 година астрономите, употребяващи Много огромния телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория, откриха следи от титанов окис в атмосферата на планетата WASP-19b. През 2020 година стоманени изпарения бяха открити на планетата WASP-76b.

Много горещи юпитери постоянно са обърнати към звездата си единствено с една страна. Тази страна се нагрява до свръхвисоки температури. От сенчестата страна е " по-хладно " - към 1500 градуса Целзий. В такава среда парите на желязото  кондензират и падат като дъжд от топъл метал.

Телескопът " Джеймс Уеб " ще може непосредствено да разграничава тези минерали под формата на облаци и да мери техния състав благодарение на спектроскопия.

Изследването ще разреши тъкмо да бъде избран химическия състав на атмосферите и да бъдат направени заключения за образуването и еволюцията на цялата планетна система като цяло.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР