Кацане на Луната в Индия: Chandrayaan-3 може да направи история в космоса днес - ето какво трябва да знаете

...
Космическият кораб се стреми да кацне в 13:34 часа британско
Коментари Харесай

Космическият кораб се стреми да кацне в 13:34 часа британско време - и можете да го гледате на живо на уебсайта на Sky News , приложение и канал в YouTube.

Ето какво трябва да знаете.

Защо кацането на южния полюс има значение?

Само три нации - , и - някога са се докосвали до , въпреки че никой не е успял да стигне до тъмната страна.

Колко е трудно да се направи това стана ясно през уикенда, когато , което означава, че вратата остава отворена за Индия да установи нова лента за изследване на Луната.

Смята се, че сенчестите кратери на южния полюс съдържат воден лед, който може да поддържа бъдеща база на Луната, позволявайки на астронавти и учени да работят там за продължителни периоди.

Космическите агенции, включително и преди, са откривали замръзнала вода в кратерите на южния полюс на Луната, но никоя държава не се е осмелявала да влезе в региона.

Ако водният лед наистина е там, той може да се използва за гориво, кислород, и питейна вода; и дават представа за минали лунни вулкани и произхода на собствените ни океани.

Изображение: Изглед към луната от Chandrayaan-3

Защо никой не го е направил преди?

Като неуспешния Руската мисия доказа, че е изключително трудна.

знае твърде добре, тъй като предшественикът на Chandrayaan-3 (както познахте, Chandrayaan-2) се разби близо до планираното място за кацане през 2019 г.

Успя да разположи орбитален апарат, но спускаемият апарат и марсоходът, предназначени да достигнат повърхността, бяха унищожени.

Южният полюс е далеч от района на Луната, към който са били насочени повечето предишни мисии, включително кацания на Аполо с екипаж от изминали десетилетия.

Едно от предизвикателствата пред космическите агенции е, че тъмната страна на Луната има много неравен терен, с дълбоки ровове и много кратери.

Индийските експерти смятат, че корекциите, които са направили в Chandrayaan-3, като по-здрави крака, ще го издържат добре.

Изображение: Отправят се молитви за успеха на мисията. Снимка: AP

Какво ще се случи, ако кацне?

Първо, вероятно сцени на безумно празненство в Индийската организация за космически изследвания и по улиците на Делхи, Мумбай, Колката и градове в цялата страна.

Министър-председателят разпали шума, приветствайки мисията като „нова глава в космическата одисея на Индия“, която ще издигне „мечтите и амбициите на всеки индиец“.

Проведени са молитви за успеха на мисията училищата излъчват телевизионни предавания и са планирани партита за гледане.

Мисията на Chandrayaan-3 ще бъде кратка, но - да се надяваме - сладка.

Тя ще остане функционална само за две седмици, ако кацне, през които ще проведе серия от експерименти за определяне на минералния състав на повърхността на луната.

Голяма част от работата ще бъде извършена от марсоход, който ще бъде разположен от космическия кораб двуметров спускаем апарат.

Времето на Chandrayaan-3 на Луната ще бъде далеч по-малко от времето, необходимо за достигане до там, след изстрелването от индийското космодрум Андхра Прадеш с ракета LVM3 M4 на 14 юли.

Изображение: Космическият ентусиаст Арун Хариани държи модел на LVM3 M4, който беше използван за изстрелването на Chandrayaan-3

Какво ще направят другите страни за успешното кацане?

Сигурно е да се каже Русия вероятно ще бъде много ревнива, след като изглеждаше решена да победи Индия с удар.

В САЩ шефът на НАСА Бил Нелсън каза, че „очаква с нетърпение“ какво може да се научи от мисията.

Американската агенция планира свое собствено търсене на повърхността на южния полюс на Луната, както и Китай, след като е изследвала само със сонди.

Прочетете още:
Това ли е „ свещеният граал" на физиката?
Научно-фантастичният епос, който може да промени игрите
Близо половината от работниците "биха използвали AI, за да помогнат при писането на CV"

НАСА координира действията си с Индия преди изпращане на оборудване до Луната на борда на Chandrayaan-1 през 2009 г., което откри вода.

Същата година една от нейните собствени сонди също откри воден лед под повърхността на южния полюс.

В следващите години частни компании също вероятно ще се опитат да изследват Луната - и г-н Моди се надява успешно кацане в сряда да накара повече индийски фирми да инвестират в космоса.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР