Космическият кораб Нови хоризонти донесе първите данни, след като премина

...
Космическият кораб Нови хоризонти донесе първите данни, след като премина
Коментари Харесай

Тайнствени люспи на Плутон

Космическият транспортен съд Нови хоризонти донесе първите данни, откакто мина на рекордните 12 500 км от повърхността на Плутон.

От прекосяването си около планетата корабът е събрал толкоз доста информация, че ще е нужна към година, с цел да дойде тя на Земята. Дошлите досега данни демонстрират необикновено многообразие от структури с разнообразни възраст, цвят, форми и отразяващи качества.

Получената информация ще разреши да се създадат по-точни заключения по отношение на загадъчните геоложки структури, географията и държанието на най-отдалечената в Слънчевата система планета, както и най-големия ѝ натурален сателит Харон.

Оказва се, че точно дребните планети имат способността да остават дейни милиарди години след образуването си. Учените са разкрили сигурни доказателства за огромни пластове мъгла в атмосферата на дребната планета. Оказва се също, че Плутон е малко по-голяма, в сравнение с се очакваше.

Освен огромните количества лед по повърхността на планетата, учените са сюрпризирани и от нещо друго. Сондата от Плутон се е натъкнала на тайнствените люспи, които обгръщат области от сърцето на Плутон към екватора. Интересна е и синята мъгла в най-горните пластове на атмосферата.

Между Плутон и най-голямата ѝ луна Харон има доста сходства, което навежда учените на мисълта, че двете тела произлизат от малко- или неразличаващи се прародители преди техния конфликт. От тази изходна точка следва учените да създадат заключения за продължителността, времето и даже за механизма, по който са се образували телата в Пояса на Кайпер.

Следващата порция данни ще дойде на Земята през ноември. Тогава Нови хоризонти ще изпрати фотоси с резолюция от 70 метра.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР