Космическият апарат Нови Хоризонти (New Horizons) ще прелети само на

...
Космическият апарат Нови Хоризонти (New Horizons) ще прелети само на
Коментари Харесай

Космическият кораб Нови Хоризонти ще премине покрай Ултима Туле

Космическият уред Нови Хоризонти (New Horizons) ще прелети единствено на 3200 км от Ултима Туле (Ultima Thule).

НАСА разгласява фотоси на изследователската галактическа сонда New Horizons, която последователно се доближава към извънредно остарял и малко прочут обект в дълбокия космос, наименуван Ултима Туле.

Ултима Туле е в самия завършек на Слънчевата система, като обикаля към слънцето на към един милиард и шестотин хиляди км след Плутон. В НАСА чакат сондата да се спусне покрай отдалечения обект скоро след среднощ на 1 януари 2019 година.

Това ще бъде най-далечната среща на човечеството с различен свят.

„ Какво ще разкрие Ултима Туле? Никой не знае “, написа Алън Стърн, планетарният академик от НАСА, управляващ галактическата задача в дълбокия космос.

В НАСА допускат, че Ултима Туле е тип ледена маса, формирана преди към 4,5 милиарда години, по време на основаването на нашата слънчева система.

Но от този момент, прекосявайки далечните студени външни региони на Слънчевата система, учените допускат, че Ултима Туле се е запазил значително в своето девствено, първично положение, което ще разреши на учените да видят далечното минало.

„ В реалност, Ултима Туле би трябвало да бъде скъп прозорец към ранните стадии на образуване на планетата, през който да забележим и каква е била слънчевата система преди повече от 4,5 милиарда години, “ споделя Стърн.

Ултима Туле е публично систематизиран като „ обект от пояса на Кайпер “, който е пръстен от ледени светове, обграждащ слънчевата система зад последната огромна планета, Нептун. Това е „ район на останки от ранната история на Слънчевата система “, споделят от НАСА.

От предходни изображения учените научиха, че Ултима Туле евентуално има странна, несферична форма. Но щом New Horizons се приближи по-близо, стана ясно, че моделът на светлината, отразяваща се от Ултима Туле, или неговата крива на светлината, е променчив. При множеството други обекти тези светлинни модели се повтарят, когато обектите се въртят.

„ Наистина обектът е пъзел “ – споделя Стърн

Според други учени от програмата New Horizons, причина за странната крива на светлината на Ултима Туле може да е облак от прахуляк или луни, които са към него.

Но има едно нещо, което е съвсем несъмнено.

На 15 декември екипът на Стърн стигна до заключението, че няма трудности сред New Horizons – триъгълната галактическа сонда с дължина малко над два метра и височина 2.75 м. и Ултима Туле и приближаването може да стане.
Стърн заяви, че галактическата сонда към този момент е получила командата да се приближи до обекта.

През лятото на 2015 година New Horizons хвърча дружно с Плутон, като снима невиждани детайлности за планетата джудже, нейните планини, скали и ледени равнини. Изследователската сонда хвърча на 11 200 км от повърхността на Плутон.

Сега сондата ще се приближи доста повече до Ултима Туле, като се спусне на 3500 км над малко познатия обект.

Първите фотоси се чакат към 30 минути откакто стартира Новата 2019 година

„ Прелитането над Ултима Туле ще бъде бързо, ще бъде предизвикателство и ще докара до нови познания “, споделя Стърн.
„ Това ще бъде най-далечното проучване на обект в историята на галактическите полети, нещо, което ще остане в историята. “

За да гледате по какъв начин изображенията идват по време на метода към Ултима Туле, настройте онлайн NASA TV, 12:15 ч. ET, или 07:15 българско време, на 1 януари, 2019 година

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР