Космическият апарат Марс Експрес миналата седмица навърши 20 години в

...
Космическият апарат Марс Експрес миналата седмица навърши 20 години в
Коментари Харесай

Космическият апарат Марс Експрес работи в космоса от 20 години

Космическият уред „ Марс Експрес " предходната седмица навърши 20 години в космоса, 10 пъти повече от плануваните две години. Целта на първата европейска задача до Червената планета е да изследва от орбита марсианската атмосфера и климат, структурата, минералогията и геологията на планетата и да търси следи от вода по нейната повърхнина. Затова „ Марс Експрес " беше оборудван с най-авангардни за времето осем инструмента, които да изследват повърхността, под повърхността, атмосферата.

Сондата на Европейската галактическа организация беше изстреляна на 2 юни 2003 година от Байконур. В орбита над Марс навлезе на 25 декември същата година, а на работна орбита - на 28 януари 2004 година Орбитата на галактическия уред е елиптична с оптимално разстояние 10 530 км над марсианската повърхнина и минимално 330 км. Това разрешава с изключение на да прави измервания на планетата, да следи и двете луни Фобос и Деймос, оповестява Българска телеграфна агенция.

С получените данни от „ Марс Експрес " са издадени над 1800 научни публикации. Наблюденията на галактическия уред затвърдиха визията за Марс като планета с по-топли и влажни столетия в предишното, които може да са били оазиси за античен живот, а не постоянно леден и изсъхнал свят.

„ Марс Експрес “ разпознава и картографира признаци на вода в предишното на Марс - от минерали, които се образуват единствено в наличието на вода до издълбани от вода долини, водни системи и езера, които се крият под повърхността - и наблюдава нейното въздействие и разпространяване през историята на планетата. Той картографира по какъв начин газовете (вода, озон, метан) в атмосферата на Марс се разпределят и излизат в космоса и следи по какъв начин прахът се издига от повърхността. „ Марс Експрес “ записва великански прашни стихии, които гълтам планетата, създавайки познати облаци като тези, които виждаме на Земята, и наблюдава редки ултравиолетови сияния.

Орбиталният уред видя признаци на скорошен епизодичен вулканизъм и тектоника и изследва неповторимите характерности на повърхността на планетата, картографирайки 98,8% от Марс и създавайки хиляди 3D изображения на кратери от удари, каньони, ледените полюси на планетата, големи вулкани и други Той изследва най-вътрешната луна на Марс - Фобос, в невиждани детайлности - преминавайки на 45 км от нея, и следи по-малката луна на Марс - Деймос, до момента в който пътува през Слънчевата система.

Наред с фокуса си върху науката за Марс, „ Марс Експрес " способства за триумфа на доста други задачи, до момента в който търсят уместно място за кацане, пътуват към планетата, споделят с наземни станции на Земята или кацат на повърхността й.  Планирано е „ Марс Експрес " да поддържа идната задача Mars Moons eXploration (MMX) на японската Агенция за проучване на галактическото пространство (ДЖАКСА), когато дойде през 2025 година Очаква се европейският галактически уред да работи най-малко до 2026 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР