Космическата капсула Старлайнър на Боинг кацна на полигона Уайт сендс

...
Космическата капсула Старлайнър на Боинг кацна на полигона Уайт сендс
Коментари Харесай

Космическата капсула Старлайнър кацна в Ню Мексико

Космическата капсула " Старлайнър " на " Боинг " кацна на полигона Уайт сендс в Ню Мексико, откакто не съумя да се скачи с Международната галактическа станция (МКС), съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки международните осведомителни организации.

И трите съществени парашута се отвориха на 1600 м височина, откакто устояха на изгарящата топлота от влизането в атмосферата при скорост 25 пъти по-голяма от скоростта на звука. След това се отвориха и въздушните възглавници за омекотяване на удара.

" Поздравления, " Старлайнър " - споделиха от контролната зала на задачата, като нарекоха кацането сполучливо.

Заедно със " Старлайнър " на земята се върнаха и коледните дарове за екипажа на МКС.

" Старлайнър " е първият американски пилотиран транспортен съд, който каца на сушата. Предишните галактически капсули на НАСА се спускаха на вода. Капсулата " Дракон " на " Спейс Екс " също се спуска в океана.

Изпитателният полет на новия галактически транспортен съд продължи два дни, а по стратегия трябваше да е 8-дневен. Капсулата не съумя да застане на планувана орбита след сполучливото изстрелване в петък и по тази причина " Боинг " се отхвърли от скачването с МКС.

Корабът беше изстрелян изпитателно с манекен на мястото на командира от Кейп Канаверал във Флорида. Той не доближи плануваната височина, само че остана на постоянна орбита.

Причината за неуспеха беше неточност в таймера на " Старлайнър ", който не е бил в синхрон с часовника на ракетата " Атлас V ". Това е провокирало по-бързо привършване на горивото, изясни шефът на НАСА Джим Брайдънстайн в петък. Автопилотът е налагал промяна на позицията и по този начин корабът е изразходвал повече гориво, с цел да се ориентира. Сигналите от командната зала в началото не са достигали до кораба. След това инженерите са съумели да пренастроят часовника. " Боинг " още ревизира повода за грешката.

В сходна обстановка, в случай че имаше хора в капсулата, вместо манекен, те щяха да са в сигурност, съобщи Джим Брайдънстайн на конференцията в петък. Астронавтите биха могли да поемат контрола и да поправят грешката.

Засега не е известно по какъв начин този неуспех ще се отрази на продължението на програмата.

След като се отхвърли от съединяване с МКС, задачата на " Боинг " стана да върне кораба на земята.

Вместо хора на командирското място в " Старлайнър " седеше манекенът Роузи. По него имаше доста датчици, предопределени да регистрират налягането, което би изпитал човек. Полетът беше подготовка за пилотиран дебютен вид през лятото на 2020 година Той трябваше да ревизира главните системи на галактическия транспортен съд.

Местата в капсулата са седем, само че нормално в нея ще летят четирима или петима астронавти. Височината й е 5 м, диаметърът 4,5 м, а тежестта 13 т.

Това беше шансът на " Боинг " да догони съперника " Спейс Екс ", който също има контракт с НАСА и направи сполучлив сходен изпитателен полет през март. " Спейс Екс " би трябвало да тества единствено спешните системи, преди да изстреля капсулата " Дракон " с двама астронавти евентуално напролет.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн сподели предходната седмица, че сходна конкуренция е нужна за понижаване на цената и поощряване на нововъведенията.

След като совалките бяха изтеглени от приложимост преди девет години, НАСА разчита за транспорт до МКС на съветските кораби. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР