Кошлюн е малък остров, разположен близо до градовете Крък и

...
Кошлюн е малък остров, разположен близо до градовете Крък и
Коментари Харесай

Невероятно красив остров, на който плуването е забранено СНИМКИ

Кошлюн е дребен остров, ситуиран покрай градовете Крък и Пунат. Местните го назовават ​​Мостир. Той е едно същинско малко украшение в Хърватия - горски естествен резерват и монумент на културата.

Има доста забавна легенда за произхода на островчето. А точно, целият залив Пунтарска Драга е било едно поле, обработвано от двама братя, единият от които бил кьорав.

Въпреки че работели дружно на земята, при подялбата на реколтата единият брат измамил слепия. Бог се разгневил за това и потопи цялото поле в морето, като резервира единствено къщата на слепия брат с близките парцели.



През 11 век върху основите на остаряла вила от римско време, бенедиктинците построяват манастира Света Богородица, от който е оживяла единствено романската кула. През 15 век бенедиктинците напущат и идват францисканците. От 1894 до 1928 година на острова действа францисканската гимназия, първата хърватска гимназия в тогавашната австро-унгарска провинция Истрия.



Францисканският манастир е настоящ и през днешния ден. До Кошлюн може да се стигне от Пунат или Кърк с лодка. Плуването на острова не е позволено, като се изключи монасите в затворената част на брега.



През лятото в атриума на манастира се организират концерти с класическа и духовна музика.



Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР