Косачи на Елин Пелин бе тазгодишната изненада за зрелостниците на

...
Косачи на Елин Пелин бе тазгодишната изненада за зрелостниците на
Коментари Харесай

"Косачи" на Елин Пелин посече много зрелостници

" Косачи " на Елин Пелин бе тазгодишната изненада за зрелостниците на матурата по български език и литература. 49-те хиляди зрелостници избираха сред есе или интерпретативно съчинение, а съответната тематика, върху която трябваше да разсъждават, бе " Реалност и небивалица ". Kоментарите за нея бяха, както постоянно, в двете крайности - от " доста добра " до " доста комплицирана ", а каква оценка ще донесе тя на всеки един от младежите ще стане ясно на 13 юни.

Традиционно пробата бе генериран в 5:30 часа сутринта в просветното министерство - в последния вероятен миг, с цел да няма приключване на информация. " Фаталният " 13-и изпитен вид бе изтеглен от репортера на Българска национална телевизия Елиана Димитрова от над 11 милиона вероятни комбинации. От МОН увериха, че теч не може да има, защото единствено един-единствен човек в МОН знае какви са въпросите.

Учениците решаваха тест от 40 въпроса под зорките очи на 10 500 квестори и 4000 видеокамери. Първият им модул бе от 30 въпроса със затворен отговор и продължи един час, също колкото и втория модул с 10 въпроса с отворен отговор. Третият модул (41 въпрос) бе 2 часа, в границите на който зрелостниците писаха съчинение или есе върху " Косачи ". Те не можеха да напущат изпитните зали по време на модулите, а единствено сред тях, като първата опция за излизане бе 60 минути след началото на изпита.

Точно това са създали да вземем за пример зрелостници в столично учебно заведение, които всеобщо се отказали преди втория модул, описа татко на 12-класничка. " Дъщеря ми е останала до края, само че половината от връстниците й са предали тестванията си незабавно след първия модул. Въпреки че се е готвила добре, въпросите по нейни оценки, изключително в първия модул, са много сложни ", разяснява той. По думите му тазгодишният вид на матурата ще докара " много двойки " на зрелостниците. Други родители се притесняваха, че " Косачи " се учи главно в шести клас, а в програмата влиза още веднъж като преговор при започване на 11-и клас и младежите към този момент са съумели да го позабравят. Според тях Елин Пелин участва с прекалено много произведения в програмата.

В групата " Матури 2019 " във Facebook всеобщо мненията бяха, че първият модул е бил много по-труден от минали години, за разлика от втория, който пък е бил суперлесен. Разбира се, имаше и деца, за които пробата е бил доста по-лесен от предстоящото. Очакванията на мнозина са въпреки всичко баловете да паднат заради по-трудните въпроси.

ПРОВЕРКА

От 52 хиляди души, подали заявки за присъединяване в първата матура по български, 49 хиляди са се явили на изпита, оповестиха от МОН. Анулираните работи са 11. В четвъртък е вторият наложителен държавен зрелостен изпит по предмет по желание. Най-много са искащите да се пробват по британски език.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР