Корупцията в България бележи най-високото си ниво за последните две

...
Корупцията в България бележи най-високото си ниво за последните две
Коментари Харесай

Проучване: Над 50% от българите признават, че са склонни да участват в корупционни сделки

Корупцията в България бележи най-високото си равнище за последните две десетилетия. Това демонстрира разбор на Центъра за проучване на демокрацията.

35% от хората споделят, че през 2023 година им е бил желан рушвет. А 30 на 100 признават, че са взели участие в корупционни покупко-продажби.

Стойностите са сравними само с равнищата на корупция през 1999 година и 2014 година, когато са двата предишни пика, сочи анализът.

По-голямата част от българите (52,8%) са склонни да вземат участие в корупционни покупко-продажби. Тенденцията на повишаване на тази податливост е съвсем непрекъсната от 2000 година насам.

Намалява доверието в способността на обществените институции да се оправят с корупцията - 67 на 100 от българите считат, че тя не може да бъде значително лимитирана.

Какъв е опитът на бизнеса?

През последните няколко години се усилват както корупционният напън, по този начин и действителното присъединяване в корупционни покупко-продажби.

Обществените поръчки са забележителна част от казуса - 55% от фирмите, взели участие в търгове, са уверени, че корупцията им е попречила да завоюват контракт.

" Общо взето след 20 години сме се върнали на равнището от 1999 година Имаме купища промени и големи вложения, интернационално съдействие, помощ и от новия европейски прокурор.Няма по какъв начин да имаме 40 регулатори са непопълнени длъжности, хора с изминал мандат запълват места, които от дълго време е трябвало да бъдат заменени. Имаме стартирана и незавършена правосъдна промяна, имаме полунаправена нова антикорупционна организация “, сподели пред bTV Атанас Русев, шеф на стратегия " Сигурност “ към Центъра за проучване на демокрацията.

Как наподобява политическата корупция?

" За нея можем да съдим по непрекъснатите кавги, които ни заливат. Само от началото на 2024 година имаме най-малко два огромни с привкус на корупция. Назад във времето те са десетки. На процедура нямаме резултати. Ако за административната корупция е имало усъвършенствания, с политическата България изостава доста обратно “, добави Русев. 

Той разяснява и арестите след акцията в Агенция " Митници “ и връзката на основния секретар на МВР с обвинени по случая.

" Целият този случай има доста огромен политически привкус. Един от следващите предизборни кавги. И шефът на митниците, и основният секретар на Министерство на вътрешните работи са имали не изключително регламентирани контакти с лица със противоречива известност. Доколко това може да се обвърже с обвиняването за контрабанда следва да забележим, само че съм по-скоро песимистичен. Самото слагане на основен секретар на Министерство на вътрешните работи, шеф на митници и прочут котрабандист в едно изречение и кръщавайки го проведена незаконна група е приказен сюжет “, уточни Атанас Русев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР