Корупцията в България бележи най-високото си ниво за последните две

...
Корупцията в България бележи най-високото си ниво за последните две
Коментари Харесай

Център за изследване на демокрацията: Корупцията в България e най-високото си ниво за последните 20 години

Корупцията в България бележи най-високото си равнище за последните две десетилетия . Това твърди в свое проучване Центърът за проучване на демокрацията и Фондация „ Конрад Аденауер “.

Те са провели изследване измежду жители, 35% от които настояват, че през предходната година им е бил пожелан рушвет. 30% от тях признават, че са взели участие в корупционни покупко-продажби – стойности, сравними само с равнищата на корупция през 1999 година. 

Руслан Стефанов , който е програмен шеф на Център за проучване на демокрацията може да се приказва за „ превзета страна “, което разкритията за следващ път демонстрират. По думите му пред „ Българска национална телевизия “ резултатите са извънредно притеснителни .

„ Ние демонстрираме действителния % на жертви на корупцията. Всички знаем, че корупцията е закононарушение, в което и двете страни подлежат на престъпно гонене – с цел да го признаеш, това значи, че прекомерно евентуално е да се чувстваш прекомерно безнаказан. И е прекомерно евентуално равнищата да са по-високи “. 

По думите му доста притеснителна е и неналичието на институционална реакция и невъзможността на България да може да подсигурява съответна стратегическа и икономическа сигурност на себе си и на Европа. Той даде образец с редица неразкрити случаи, които демонстрират некадърност да се разкрият. 

Руслан Стефанов напомни, че административната корупция не е толкоз притеснителна, защото такива данни има и за други европейски страни. Много по-сериозен е казусът, когато той е на най-високо равнище , както последните събития демонстрираха – в Агенция „ Митници “ и при основния секретар на Министерство на вътрешните работи. 

Най-новият разбор на Центъра, озаглавен „ Завладяната страна: В търсене на антикорупционни резултати “ дава сравнителна вероятност на нивата на корупция в България през последните 25 години с акцент върху възходящата в световен и народен мащаб стратегическа корупция и неработещите регулаторни и профилирани антикорупционни институции.

Стефан Гамизов: Диктатурата в Москва реализира своето с офанзивата на Иран против Израел

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР