Корупцията на всички нива на властта е едно от главните

...
Корупцията на всички нива на властта е едно от главните
Коментари Харесай

Корупцията на Балканите - упорита и трудна за премахване


Корупцията на всички равнища на властта е едно от основните провокации пред страните от Западните Балкани, а нейното унищожаване е значимо изискване по пътя им към Европа. А аргументите за неуспеха са разнообразни: от неналичието на предпочитание, през осъществяването на единствено официални условия за битката с нея та чак до неналичието на просвета за правда. Конкретният текст съставлява опит да се прегледат най-важните аргументи за корупцията на Западните Балкани. Публикуван е в македонското електронното македонско издание МКД и е показан без редакторска интервенция.

Концепцията „ демократизация въз основата на интеграция “ стои на глинени крайници .
Главен мотор на промените и напъните за битка против корупцията на Западните Балкани са изискванията, сложени от Европейския съюз, което се появи като извънредно сполучлив инструмент, само че единствено за къс интервал от време. Идеята е ясна – в случай че една страна желае да се причисли към Европейски Съюз, тя би трябвало да покрие избрани критерии, в това число и в бранша на битката с корупция. Само че триумфите тук са доста лимитирани. От 2012 година насам демократичните процеси на Западните Балкани се намират в прекомерно тъпо положение, като към това би трябвало да се добави и естествената назадничавост на района що се отнася до демократично схващане.

Европейски Съюз слага два типа условия пред претендентите – демократизация и уеднаквяване на законите на страната с тези на Европейски Съюз. В сегашната обстановка, страните от Западните Балкани реализираха прогрес по второто, само че не и по първото изискване. От тук идва честото споменаване на „ постигнатия прогрес “, за който приказват освен съответните страни, само че и Европейската комисия

Проблемът е, че битката против корупцията е единствено на хартия.
Макар всички страни подхващат ограничения с цел да подобрят своите закони или институции за битката против корупцията, резултатите са лимитирани. Регионът страда от хронична корупция, а връзките сред господари и клиенти преобладават. В тази среда твоето благоденствие се дефинира от това какъв брой близо си до ръководещата партия.

Опитите за промени не съумяха да убедят жителите, че могат да се доверят на изпълнителната власт, нито пък че са реализирани някакви резултатите в битката против корупцията. Според изследване, 69% от жителите на Западните Балкани не имат вяра в ефикасността на опитите на локалните държавни управления за справяне с корупцията.

Защо корупцията на Западните Балкани е всесилна ?
Борбата срещу корупцията е комплицирана и дълготрайна, на всички места и когато и да е. На Балканите, тази борба е даже още по-тежка, като аргументите са свързани с политическата и демократическата просвета и също така с обстоятелството, че локалните страни в никакъв случай не са се управлявали демократично. В този случай, като най-важни аргументи за продължаващата корупция може да се уточни:

1. Уязвими и високо политизирани институции, които към момента са единствено инструмент в ръцете на ръководещите елити
Докато в Западните Балкани съществуват избрани практики, опитите за унищожаване на корупцията ще си остават на хартия. Институции постоянно се градят при спор на ползи и нарушаване на закона, като водещи партийни дейци или близки до тях хора се слагат на управителните постове. В същото време няма наказване за сходно нарушаване на закона. Дори документирани и открити случаи на нарушавания остават без последици. Като резултат, огромна част от жителите на Западните Балкани не имат вяра в независимостта на правосъдната власт и към 80% от тях считат, че законите не се отнасят еднообразно за всички.

2. Крехката демократична просвета, неналичието на публичен напън и вродената мисъл, че корупцията е нещо нелечимо
Макар множеството жителите на страните от Западните Балкани да счита, че корупцията е неприятно нещо, те въпреки всичко са склонни да дадат рушвет за избрани услуги, най-много що се отнася до здравния бранш. Като допълнени, съвсем половината поданици на Западните Балкани считат, че гражданското общество не може да управлява дейно властта и да я направи виновна. Да не приказваме за ширещата се незаинтересованост по всички равнища на гражданското общество. Засегнатите страни рядко вземат участие в обществени разисквания, даже когато става въпрос за локалните бюджети.

3. Липса на политическа воля за смяна и вярването, че премахването на корупцията не си коства .
Корупцията и набирането на клиенти са пряк извор на власт за балканските автократи. В същото време политиката на Европейски Съюз държи Западните Балкани на разстояние и не е задоволително окуражаваща. Неясната опция за участие в Европейски Съюз, която в действителност е морков, подложен на доста дълга сопа, е дразнеща за локалните водачи, които под мотото „ рационализация “ и европеизация получават политически точки и печелят избрани гласоподаватели. Което значи, че неразбираемото европейско бъдеще е заплаха за тяхната позиция – в случай че не се реализира, те губят гласоподаватели.

4. Слабите принадлежности, които Европейски Съюз употребява с цел да окуражи премахването на корупцията
За в този момент, Европейски Съюз предлага на Западните Балкани само рамка за демократизация и желанието за битка с корупцията. Но това единствено по себе си не е задоволително. Европейски Съюз няма принадлежности, с които би могъл да повлияе на демократичните процеси на Западните Балкани.

За да има дълготрайни резултати и ефикасна битка с корупцията, би трябвало да се работи на всички равнища – локално, национално и районно. Нужно хората да се включват в процеса на взимане на решения и да се ускори гражданското общество.

Анализът е оповестен от Агенция Фокус

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР