Корупцията е транснационално престъпление. Когато подценяваме заплахата от нея, създаваме

...
Корупцията е транснационално престъпление. Когато подценяваме заплахата от нея, създаваме
Коментари Харесай

Елена Йончева: Ще създадем европейски закон срещу корупцията

Корупцията е транснационално закононарушение. Когато подценяваме опасността от нея, сътворяваме бърза писта, по която вътрешните проблеми на обособените страни членки стават общоевропейски. Убедена съм, че незабавно би трябвало да се сътвори механизъм за битка с корупцията, който да е общ за Европейски Съюз, а за какво не и европейско законодателство.

С тези думи евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева се обърна към участниците в интернационалната конференция „ Антикорупционната политика на Европейски Съюз. Как да бъде преодоляно десетилетие на безучастие в съдбоносен миг за съюза “.

Тя беше уредник на събитието, което се организира във вторник. В полемиката в Брюксел и в София се включиха комисарят по правораздаването Дидие Рейндерс, зам.-председателят на Европейския парламент Катарина Барли, специалисти от Европейската комисия, евродепутати, анализатори, академични преподаватели и проверяващи публицисти.

В залата на Българската телеграфна организация участваха адв. Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, доцент Христо Христев от Софийския университет, проверяващият публицист Димитър Стоянов от уеб страницата bird.bg, журналистът от самостоятелния уебсайт baricada.org и Съюз на българските журналисти Къдринка Къдринова.

В идващите отчети за върховенството на правото Европейската комисия освен ще установи проблемите, в това число в битката с корупцията, само че и ще дефинира съответни рекомендации към всяка страна членка, както и периоди за осъществяването им, заяви еврокомисарят Дидие Рейндерс в особено видеообръщение към участниците.

Освен с годишните отчети за върховенството на правото, Брюксел следи обстановката в България и посредством механизма за съдействие и инспекция, в действие от 2007 година, а от лятото на предходната година – и посредством Мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент.

Всички сме наясно с главните проблеми в България - от години битката с корупцията е битка на хартия - официално отчитане на резултати пред Брюксел, а от време на време - и по-лошо - инструмент за разправяне с политически неуместни лица - съпротива, проверяващи публицисти, бизнес ползи или просто – с друго мислещите, сподели Елена Йончева по време на полемиката.

С участниците тя разиска къде се корени казусът - в законите, в институциите или в хората, които ги прилагат; какво би трябвало да бъде направено, с цел да стартират българските жители да усещат и да виждат резултати.

Европейският съюз явно не се употребява от всички пълномощия, които има, съобщи Катарина Барли, зам.-председател на Европейския парламент (ЕП).
Съпредседателят на Антикорупционната интергрупа на Екологичен потенциал Даниел Фройнд означи, че към този момент съществуват структури за битка с корупцията, които имат нужното финансиране и с още по-добра техническа обезпеченост би трябвало да стартират да работят с по-голяма упоритост.

Той подсети, че група европейски депутати, измежду които и Елена Йончева, започнаха стъпки, с цел да заведат дело против Европейската комисия за безучастие. От началото на годината е в действие принцип, който обвързва европейското финансиране за страните членки с върховенството на закона. Засега Комисията не го е приложила.

Искам да оспоря усещането, че Комисията не желае да упражни правилото на конвенционалност, отвърна Моник Париат, общоприет шеф на основна дирекция „ Миграция и вътрешни работи “ в Европейската комисия.

Тя насочи вниманието на участниците към двете основни ограничения в новата Стратегия за вътрешна сигурност на Европейски Съюз, тъй като, по думите й, корупцията не е единствено кражба на средства, а и опасност за сигурността. Засилването на битката против проведената престъпност ще предотврати генерирането на финанси, които да се употребяват за корупционни закононарушения. Европейската комисия обмисля да се дадат пълномощия на Европол за следствие и на такива закани.

Във връзка с последните разкрития, свързани с Досиетата „ Пандора “, от които излиза наяве, че представители на високите етажи във властта в разнообразни страни членки най-вероятно прикриват съмнителни активи, а също заобикалят и налози, Моник Париат напомни, че комисията към този момент предложи самобитно законодателство в региона на прането на пари.

Догодина ще бъдат приложени по-сериозни правила за средствата, получени по незаконен метод, в това число е допустимо да бъдат иззети, сподели още генералният шеф.

В отговор на въпрос, тя означи, че с изключение на нужното финансово и техническо застраховане на институциите за битка с корупцията в Европейски Съюз, би трябвало да се има поради достъпът до данни.

Европейската комисия не направи нужното във връзка с България, даже и с тези гъвкави принадлежности за битката с корупцията, с които разполага, разяснява доцент Христо Христев като уточни за съпоставяне отношението към Полша и Унгария. Според него изцяло може да се смята, че и България е в рецесия на върховенството на правото.

Най-силният действителен инструмент за надзор – рестриктивните мерки, според член 7 от Договора за Европейски Съюз, е неупотребим на процедура, тъй като зависи от единомислещото решение на страните членки, сподели той. За доцент Христев едни от ограниченията, които могат да подобрят обстановката, са свързани с разширението на функционалностите на европейската прокуратура и усилване на пълномощията на ОЛАФ.

В България няма неоправдателни присъди за корупция по високите етажи на властта и главната причина за това е цялостният монопол на прокуратурата върху функционалността по наказателно гонене, сподели адв. Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд. Според него в сегашната обстановка доста по-голям проблем би било да има неоправдателни присъди, тъй като постоянно държавната принуда се упражнява превратно, избрани фигури, които са били неуместни в някакъв миг, са наказателно преследвани.

Корупцията е и в медиите, съобщи проверяващият публицист Димитър Стоянов от уеб страницата bird.bg – единствен сътрудник в България на интернационалния консорциум, който стои зад разкритията на Досиетата „ Пандора “. Той описа с образци за следствия, които не стигат до огромните български медии, тъй като пазарът е дребен, а от време на време забърканите са съществени рекламодатели. Оказва се, че сме победили в един съответен проблем и разкрили корупция, само че напъните ни на световно равнище отиват напразно, разяснява той.

Корупцията в публицистиката се подхранва от метода на някои издатели към медията като към артикул, който може да се постави на тезгяха като в „ Плод и зарзават “, съобщи Къдринка Къдринова от уеб страницата baricada.org и Съюз на българските журналисти. Тя изиска отбрана на публицисти от уволнения, както и сформирането на наднационална организация, неангажирана с държавни управления, през която по съответни критерии да се разпределя европейското финансиране за медиите.

Всички в България приказват какъв брой е значима битката с корупцията, само че като че ли никой не я припознава изцяло като ангажимент. Ако търсим кой дава отговор за цялостната антикорупционна политика на страната - предварителна защита, откриване, следствие, наказателно гонене – отговорностите се трансферират сред разнообразни институции.

Предвид проблемите, които имаме в тази област, не би трябвало ли да има, да вземем за пример, министър, който да дава отговор за изработването на цялостна идея - да не се работи на парче, а да има ясна визия и този министър да носи отговорност, сложи тематика за разискване Елена Йончева.

Европейски Съюз предлага доста решения, само че не може да се меси непосредствено в сфери като следствие и наказателно гонене. За това е нужна увереност на национално равнище, разяснява тя. Елена Йончева напомни, че неотдавна мониторинговата група за народна власт на Екологичен потенциал, от която тя е част, беше на посещаване в България. Днес евродепутати от групата заседават, с цел да обсъдят първичните изводи от задачата. Ще създадем съответни оферти, сподели Елена Йончева.

Тя се надява скоро България да има постоянно държавно управление, което е готово да чуе рекомендациите на Брюксел и желанието на българските жители да живеят в европейска страна, където върховенството на правото съществува в действителния живот, а освен на книга. Да стартират дълбоки промени, тъй че институциите най-сетне да проработят.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР