Корупцията е сред големите проблеми на България по пътя ѝ

...
Корупцията е сред големите проблеми на България по пътя ѝ
Коментари Харесай

Корупция на много нива: Бизнесът бяга от България, защото не се чувства защитен

Корупцията е измежду огромните проблеми на България по пътя ѝ към действителен напредък на стопанската система и привличането и задържането на вложители. Около това мнение се сплотиха представители на американския, френския, немския, швейцарския и италианския бизнес в страната, което единствено демонстрира какъв брой важен е казусът измежду българските институции – било то на високо или по-ниско равнище. Дискусията се организира в границите на конференцията на Американската комерсиална камара в България (АмЧам) „ Върховенството на закона и бизнес средата в България “.

Корупцията е огромното предизвикателство. За страдание, дребна група хора сътвориха система, която обогатява олигархичната класа. Това сътвори чувство за безизходност и обезсърчава тези, които желаят да се борят за страната. Боли да го виждам. Често слушам членове на правосъдната власт, които поставят старания за следствие на корупцията, само че делата биват приключвани или прехвърляни, когато се приближат прекалено много – до алената линия “, съобщи посланикът на Съединени американски щати в София Херо Мустафа.

На финала на своя мандат в София Мустафа съобщи, че е разочарована от неналичието на присъди за корупция даже и след глобите по закона Магнитски. Все отново съгласно нея пред България има и ярко бъдеще и за него заговориха както представители от другите търговски камари в страната, по този начин и самият дипломат.

България в този момент е в по-добра позиция, в сравнение с когато и да било, с цел да реализира триумф против корупцията “, уточни още Мустафа.

Председателят на Управителния съвет на Българо-швейцарска комерсиална камара Бони Бонев счита, че страната върви „ на прав път “.

След три години, благодарение на сътрудниците от Европейски Съюз, Съединени американски щати, европейската прокуратура и с измененията, които се готвят в страната, България след 3 години ще бъде напълно друга страна “, счита той.

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков уточни, че се основават връзки с други страни в района за обща битка. За втори следващ ден той подчертава върху нужните за Плана за възобновяване законодателни промени и промени и акцентира, че тяхното използване „ бързо и качествено “ е не по-малка задача.

За това ще ни трябват сътрудници “, добави Зарков.
„ Между България и Шенген стои един закон “
Въпреки огромните упоритости за промени и премахване на корупцията, бизнесът намерено приказва за рушвети, закани и напън от страна на институции.

Самата Херо Мустафа призна за „ доста истории “ от сполучливи компании, които биват таргетирани от властни хора и са унизени. Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов съобщи, че годишно при връчването на награди на сполучливите компании в страната се намира по някоя, която след това споделя:

Първо идват бандити, по-късно идват политици “.

От Германо-българската индустриална комерсиална камара допълниха, че напън бива оказван на не един фронт.

Върховен административен съд, административните съдилища, Комисия за защита на конкуренцията, КЗП, Агенцията за храни – към момента блокират правосъдни решения по всевъзможни тематики “, уточни Мая Найденова от ГБИТК.

Директорът на Българската организация за вложения Богдан Богданов разяснява, че битката с корупцията е продължителен проблем, оправянето с който зависи от всички нас и „ рушветите “ не са едностранен акт.

Корупцията е и при този, който получава, и при този, който дава “, подсети Бонев.

Държавите, които ползват законите си дейно, имат по-висок растеж на вложенията, а макар че България има доста преимущества като бизнес среда, губи още на първичните стадии на договаряния голям брой вложители, тъй като те не се усещат предпазени. Управителят на БАИ добави, че сега Агенцията работи по нова платформа, която да сътвори по-тясна връзка с вложителите – нови и остарели – като по този начин им се дава опция за по-лесна връзка при пораждане на избрани проблеми.

Американският и немският бизнеси в България бяха безапелационни, че България към този момент изостава по отношение на съседите си.

Препоръките са идентични, само че явно тяхното осъществяване не е “, заяви Иван Михайлов.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинбизнес климат корупция в България господство на закона Херо Мустафа ПоследниНай-четениПолитика 64 Корупция на доста равнища: Бизнесът бяга от България, тъй като не се усеща предпазен Бюджет и финанси 36 Отварянето на Китай може да подхрани инфлацията в целия свят Политика 2531 Нинова: Отиваме на избори Инфраструктура 456 Модернизацията на жп сектора Петърч – Драгоман започва Имоти 23028 Сгради единствено за наематели – нова наклонност, навлизаща в България Компании 16040 Един от най-големите производители на ски строи нов цех в България Хай-тек 6080 Кое е идващото в действителност огромно нещо в технологиите съгласно Бил Гейтс Компании 5042 Индексация 2.0: Втори телеком подвига цените поради инфлацията Всички новини14:10 Бюджет и финанси 64 Отварянето на Китай може да подхрани инфлацията в цялостен святОще от ПолитикаВиж всичкиНинова: Отиваме на избориПарламентът дефинитивно утвърди дигитализацията на имот
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР