Корупцията е основният проблем, с който се сблъсква бизнесът у

...
Корупцията е основният проблем, с който се сблъсква бизнесът у
Коментари Харесай

БСК: Държавната администрация не е готова да си партнира с бизнеса

Корупцията е главният проблем, с който се сблъсква бизнесът у нас. Смята се, че огромна част от обществения запас, който се усвоява по разнообразни публични поръчки, се харчи непрозрачно, а самите търгове са нагласени. Това съобщи ръководителят на Българската стопанска камара Радосвет Радев на конгрес в Бургас.

„ Където една компания работи с 200 служащи, когато им заплаща всички осигуровки, хонорари, заплаща всички налози, тя действително става неконкурентоспособна в една социална поръчка, където компания с 20 или 30 души печели с по-ниска цена, а самата тя по-късно наема подизпълнители, които могат да работят и на черно. От тази позиция, регламентите в България не пазят почтения бизнес “, съобщи Радев, представен от "Дарик ".

Той сложи и различен проблем – тромавият и от време на време, счита той, инквизиращ бизнеса метод, по който той си комуникира с държавните органи на национално и общинско равнище.

„ Държавната администрация не е подготвена да си партнира с бизнеса. Куриозното е, че на най-високо равнище това се заявява на най-високо равнище. Мидъл мениджъмнтът е това, което унищожава бизнеса. Връзката се къса в самите ведомства “, сподели Радев. Над 400 000 са работещите в администрацията у нас. С растежа на наетите във ведомствата идват и обясненията за понижаване на безработицата, регистрира още той.

„ Цитирам цифрата 433 000 са работещите в администрацията на страната. Работещите компании са 405 000. Тоест стопанските субекти си имат по един служител. Най-страшното в тази ситуация е, че самата администрация бюрократизира бизнеса. Защото аз в случай че имам 15 души, би трябвало да назнча човек за връзка с инквизиторите. Това става серизоен проблем. България е два пъти по-малка по население, само че там служителите са 20 000. Значи ние сега устояваме чиновническа войска за 20 Холандии. И след това министър председателят Борисов се чуди за какво холандците са най-големите вложители. Ами по тази причина, тъй като бизнесът там има свободен запас “, добави Радев.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР