Kорумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат

...
Kорумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат
Коментари Харесай

BBC: Мигрантите влизат в България от Турция по стълби

Kорумпирани представители на българските управляващи оказват помощ на мигранти да преминат през границата с Турция по пътя към Европа. Това споделя репортаж на Военновъздушни сили, в който са интервюирани мигранти, специалисти, представители на Българския хелзинкски комитет и Българския червен кръст, написа "Дневник ".

Според свидетелствата на събеседници, интервюирани от английската медия, наклонността от последните месеци е мигрантите да заплащат на място подкупи на граничните служители на реда, с цел да влязат в страната. Според един от разказите от двете страни на оградата сред България и Турция се слагат стълби, с цел да могат мигрантите да прескочат съфинансираното от Европейски Съюз защитно оборудване.

"Корупцията в тази страна подкопава и сигурността на Европейски Съюз ", отбелязва създателят на репортажа. В представянето му на уеб страницата на BBC се споделя още, че съгласно някои мигранти "пресичането на тази външна граница с Европейския съюз не е просто елементарно, само че е постоянно улеснено от българската гранична полиция против малко пари ".

Военновъздушни сили цитира и разкази на очевидци.

"Там, където пресякохме границата, оградата към момента се изграждаше, тъй че каналджиите повдигнаха оградата и минахме под нея. Дупката беше тясна, трябваше да легнем на земята, а те да ни издърпат за ръката ", споделя в центъра за настаняване в "Овча купел " Марина от Афганистан, стигнала до България предходната година. Според нея прекосяването на границата е било елементарно на фона на приема, който нейната група получила от полицията, когато били хванати от другата страна. "Мъжете не оказваха опозиция, само че полицията използваше електрошок, не беше належащо. "



Федула, кюрдка от Сирия, избягала от бомбардировките и джихадистите в страната си по-късно от Марина – преди три месеца. Разказва, че тя, брачният партньор ѝ и четирите им деца първоначално са били изправени пред мъчно пътешестване от популации най-вече от кюрди град Камишли. "Трябва да минете през доста високи планини. Имаше сняг и може да пропаднете и да изчезнете. Имаше стени. " При нея влизането в България било доста по-лесно. "Приятел ми сподели, че слагат стълби от двете страни на оградата, просто се качваш и слизаш. " Попитана къде е граничната полиция в този миг, Федула изяснява: "Камерите не работят. Хората уреждат камерите да се изключват. "

Авторът е потърсил Министерството на външните работи и други институции за отговор на изказванията в материала, само че не е получил коментар. Европейската комисия му е декларирала в отговор, че България към този момент е изпълнила задачите на Шенген и в този момент остава от страните в безграничната зона да решат.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР