Коронавирусът се превръща в политически факторПарламентарните избори са нещо като

...
Коронавирусът се превръща в политически факторПарламентарните избори са нещо като
Коментари Харесай

Българинът гласува, ако види нов супергерой

Коронавирусът се трансформира в политически фактор Парламентарните избори са нещо като нулев тур за президентските, споделя Първан Симеонов в особено изявление за вестник " СТАНДАРТ "
- Господин Симеонов, какви са Вашите прогнози във връзка с бъдещия парламент, какъв брой обединения биха влезнали в него?
- На този стадий не бих си разрешил прогнози, тъй като мъчно бих си разрешил да предвиждам главното число - интензивността. От днешна позиция обаче, в случай че гласоподават към 3 милиона души, което би означавало, че бариерата е в границите на 120 000 гласа, 7 обединения ще се състезават за Народното събрание. А две от тях ще би трябвало да създадат сериозна акция, в случай че желаят да са напълно сигурни в възможностите си. Но до изборите могат да станат много неща. Има и обединения, които евентуално ще се състезават за дотация, или пък ще се състезават да бъдат по-близко до бариерата и при по-ниска изборна интензивност да влязат. Седемте обединения, които би трябвало да следим най-внимателно, са ГЕРБ, Българска социалистическа партия, ИТН, Движение за права и свободи, Демократична България, групировката към Мая Манолова и Вътрешна македонска революционна организация. Уместно е да кажем, че формулата е 5 плюс 2 - две, за които ще би трябвало по-сериозна акция, с цел да затвърдят възможностите си. Това са групировката към Мая Манолова и Вътрешна македонска революционна организация. Това е днешната моментна фотография, само че не знаем какво ще стане на следващия ден.
- А по какъв начин би се формирало едно държавно управление и до каква степен би било устойчиво?
- Правителство би се формирало или към ГЕРБ, или към Българска социалистическа партия. Трудно е да се образува ръководство без една от тези обединения.Беше сондиран и вид за държавно управление сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, само че към този момент Българска социалистическа партия разпалено отхвърля. Няма да е елементарно сформирането на болшинство, само че ми се коства, че ГЕРБ ще постави всички старания, тъй като не желае да дава опция за съставяне на възможен длъжностен кабинет на  Румен Радев. Струва ми се, че и отсрещната страна също ще се опита да напомни този общ фронт от лятото и да направи някаква управническа амалгама. Но е доста рано за прогнози, още повече, че ние не знаем какво ще стане с ковид, който в последно време е главната тематика на обществото. А в случай че интензивността не е огромна, представете си какъв брой законен ще бъде в очите на обществото един кабинет по-късно.
- От друга страна, политическите акции също започнаха да минават през тематиката за ковид.
- Не ми се желае да е по този начин, само че не мога да го отрека. Коронавирусът се трансформира, за положително или зло, в политически фактор. И ние непрекъснато би трябвало да подсещаме на хората, че не би трябвало да е по този начин. Но в действителност коронавирусът на всички места по света се трансформира в част от политическия развой, тъй че няма на какво да се учудваме.
- Темата за имунизациите също стана доста мъчителна...
- Реалното имунизиране тече по-бавно от мечтаното, само че евентуално факторите за това са сложни. Но единият фактор е, че част от българите към този момент са изкарали вируса и не можем да чакаме от тях да изгарят от предпочитание да се имунизират. А вторият аршин е поредицата неудачи по снабдяването с ваксини, което важи за целия Европейски Съюз. Като комбинираме тези две неща, резултатът у нас не е кой знае какъв брой безапелационен. Но аз се надявам въпреки всичко да избегнем крайностите, да избегнем говорене от вида " България не се оправя ", тъй като това изрично не е правилно. Виждал съм две съпоставения във връзка с искащите да се имунизират в обособените страни и България постоянно се държи приблизително. Едно от тези съпоставения беше на международната асоциация " Галъп Интернешънъл " и бе само по рода си. И се оказа, че България е представителна за европейските настройки като цяло.България не е краен случай на отричане на имунизациите. Но за жалост дебатът за имунизациите, който тече в ефира, не е поощряване за имунизиране, а си е едно обществено съмнение. Когато има медийно уталожване с подобен вид информация, то стартира да дава противоположен резултат. Така че няма за какво да се учудваме от неналичието на предпочитание за имунизиране.
- А каква съгласно Вас е реакцията на хората на тази изразителност на всяване на боязън, която стартира още от изключителното състояние?
- Аз съм индикативен образец, съблюдавам ограниченията, очаквам ред за имунизиране. Самият аз знаех, че в първата част, т.е. първия локдаун, различен метод няма. Да, малко повече плашат хората. Да, може би малко по-гръмко звучи цялата военновременна изразителност, само че няма различен метод. Защото това е нещо непознато, тъй като е ужасно и тъй като ние тук по балкански не сме най-дисциплинираните хора и от време на време няма по какъв начин да стане по различен метод, с изключение на с военновременната изразителност и външен тип.Но вторият стадий на затварянето е индикативен за пътя, който българското общество извървя. България се оправи в първия стадий, и във втория се оправя от малко малко добре. Това не може да се оцени незабавно, а евентуално след години. Но настъпи едно уталожване с експертна информация - здравна, статистическа. Предполагам, че това се прави за положително, само че дава противоположен резултат. Дано бъда свестен вярно, това не е пренебрежение към експертните среди, само че прекаляването обърква хората. Експертите приказват от време на време разнопосочни неща, а хиляди пъти е по-добре да се мисли по-дълго и да се каже едно нещо авторитетно и ясно, в сравнение с да има гадания от вида " Пикът ще е след три седмици ". Или " Няма да е след три седмици, а ще бъде след изборите ". Когато хората чуват такива неща, те се объркват. В началото българското общество подвигна гарда, а в последно време в обществените медии реакцията на това " Нов вариант ", " Кога ще е пикът ", е смях. Това значи, че ние сме се докарали до такава степен да нямаме престиж в очите на обществото. Аз го споделям със угриженост, а не с рецензия. Защото е обикновено обществото да няма доверие на политиците, само че в случай че стартира да не има вяра и на специалистите, това към този момент в действителност няма да е добре. И тук, уповавам се да бъда опроверган, пресищането с една тематика в медиите основава прочут комфорт на ръководещите. Надявам се това да не се прави умишлено. И заради това се надявам да спре.
- Каква изборна интензивност прогнозирате Вие, като към този момент се приказва, че новият пик ще бъде към изборите?
- Очаква се по-ниска, само че ние не знаем какъв брой изострен ще е този пик и дали ще е тогава. Това, че ние не знаем, не е драма. Драма е, когато хората, които ръководят рецесията, настояват спорни неща. Не бих се учудил, в случай че много хора се уплашат да гласоподават. Но за тези избори няма кой знае какъв брой огромен възторг, тъй като не се образува кой знае каква нова опция в България. Слави Трифонов е нова опция, Мая Манолова е нова опция, само че и двамата са добре познати. Българинът става и гласоподава, когато види нов супергерой. А тук нямаме подобен. И като прибавим контузията, че имаше огромна социална настройка за смяна през лятото, а такава не настъпи, това също може да подейства като обезсърчаващ фактор. Но нека бъркам.
- А какво може да кажем занапред за президентските избори?
- Президентската акция към този момент стартира, откакто имаме един разгласен претендент. Парламентарните избори са нещо като нулев тур за президентските. След тях всички ще стартират калкулацията. Цялата година евентуално ще мине под този знак - смяна или статукво.     
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР