Коронавирусът може да остане активен върху различни повърхности в продължение

...
Коронавирусът може да остане активен върху различни повърхности в продължение
Коментари Харесай

Коронавирусът може да остане активен върху някои повърхности с дни

Коронавирусът може да остане деен върху разнообразни повърхности в продължение на няколко дни заради образуването на миниатюрен филм, заключиха специалисти от Индийския софтуерен институт в Бомбай, а изследването им беше оповестено в списанието „ Physics of Fluids ”.

Според констатациите на учените повече от 99,9% от течността от дихателните тайни се изпарява за няколко минути, само че остава миниатюрен филм, в който вирусните частици оцеляват.

Този филм се изпарява по друго време, според от материала на повърхността, върху който е попаднал - за неръждаема стомана и мед този интервал е надлежно към 24 и 16 часа. Върху пластмаса той може да остане повече от 150 часа. Както означават създателите на проучването, професорите Rajneesh Bhardwaj и Amit Agrawal, тези числа се основават на опити, употребяващи компютърни симулации, извършени в лабораторни условия, и евентуално са по-ниски в реалност заради съществуването на разнообразни променливи.

" Най-голямата изненада беше, че този миниатюрен филм изчезва за повече от няколко часа. Това демонстрира, че <...> постепенно изпаряващият се нанометричен филм обезпечава средата, нужна за оцеляването на ковид а ", сподели Bhardwaj.

Изследователите означават, че техният разбор акцентира нуждата от постоянно и изцяло разчистване на повърхностите, с цел да се предотврати разпространяването на ковид ната зараза.

По-рано учени от Медицинския университет в Киото откриха, че ковид ът може да остане деен върху кожата приблизително девет часа, което е към пет пъти по-дълго от сезонния грип. Върху други повърхности, като метал и пластмаса, може да остане до няколко дни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР