Коронавирусът, който атакува Европа, нанесе тежък удар по спорта на

...
Коронавирусът, който атакува Европа, нанесе тежък удар по спорта на
Коментари Харесай

Когато футболът ни спря - войни, скандали, управленски провали и пандемия

Коронавирусът, който нападна Европа, нанесе тежък удар по спорта на континента. Извънредното състояние в България и всички ограничения, подхванати за битка с COVID-19, доведоха до първо спиране на родния футболен шампионат поради пандемия в историята. Месец без мачове в професионалните Първа и Втора лига.
Спират футбола в България за един месец Решението влиза в действие неотложно
Оттук нататък фокусът е върху преодоляването на болестта, а едвам когато страната върне естествения си темп, ще се обмислят разновидностите за възобновяване на сезона в другите спортове. Нареждането на футболния календар наподобява комплицирана задача поради идния европейски шампионат това лято, само че негово вероятно отсрочване може да отвори доста порти за довеждане докрай на сезона.

В българската футболна история има няколко случая, при които шампионата е било прекъсвано, спирано за дълго време, прекратявано или въобще не се организира.

1924 година: Историческият първи държавен шампионат приключва със скандал и... без отличник. По това време футболът в страната е аматьорски, разпоредбите - неразбираеми, а администриращият го орган - Българската национална спортна федерация, се оказва неопитен за зародилите проблеми. Тогава най-хубавите шест тима - по един от всяка спортна област, стигат до елиминационната фаза: " Левски " София, " Владислав " Варна, " Черноморец " Бургас, " Победа " Пловдив, " Кракра " Перник и " Орел " Враца.

" Победа " разрушава " Орел " с 5:0 и става първият финалист за държавната купа в историята. Другият полуфинал обаче опълчва двата най-силни отбора - " Левски " и " Владислав ". Стига се до нулево тъждество в София и по правилник разногласието би трябвало да се реши с продължения, а в случай че и те не излъчат победител - нов мач в столицата със същия арбитър. " Моряците " обаче " отплават " преди продълженията, с искане за втора среща във Варна. Спортната федерация отхвърля да вземе решение и надлежно страна по проблема, което довежда до незавършване на акцията.

1926 година: Две години по-късно се стига до сходна обстановка, като още веднъж е забъркан варненският " Владислав ". Отборът приключва наедно 1:1 със столичния " Славия " след продължения и следва преиграване. То е планувано за идващия ден, без промени в съдийската бригада. Главният рефер обаче не се явява и е заменен от спортната федерация.

" Владислав " отхвърля да играе и избира различен арбитър, който обаче отхвърля предлагането да управлява мача. Първоначално на " Славия " е присъдена служебна победа, само че от " Владислав " апелират в съда, печелят, и е планувана нова дата за преиграването. Следва интервенция от Софийска спортна област, която не разрешава на " белите " да вземат участие в този дуел. Две несполучливи пренасрочвания по-късно... " Владислав " е разгласен за първенец.

Скандалният свършек на миналата акция става причина през 1927 година държавно състезание въобще да не се организира.

1944 година: От 1941 година България е въвлечена във Втората международна война и заема страната на Германия, въпреки и да не се включва в бойните дейности. Две години по-късно Адолф Хитлер е съвсем надвит, а Англия и Съединени американски щати санкционират България като негов съдружник, бомбардирайки най-много София. И в тези условия, пет от седемте кръга в столичното състезание се организират по проект.

Войната и разрухата не съумяват да спрат шампионата, само че в един миг страната ни се оказва в спор с всички огромни страни в света и у нас стартира нещо като революция. Комунистическата партия идва на власт и приключва шампионата преди четвъртфиналната му фаза, тъй като не желае да приключва нещо, стартирано от друга политическа мощ. Сезонът остава последният от трите, в които не е избран първенец.

1950 година: Тази година пък е последната с прекъснато състезание... отново поради комунистическата партия. Сезонът стартира обикновено, само че ръководещите започват метаморфоза късно - след първите два кръга. Клубовете стават доброволни спортни организации: " Левски " сменя името си на " Динамо " и съставлява пощата и работещите в текстилната и хранителната индустрия. " Локомотив " става " Торпедо " - тимът на служащите в превоза и тежката индустрия, " Славия " и още няколко клуба се трансформират в " Строител " - отборът на строителите и строителните войски, а ЦДНВ, което е остарялото наименование на ЦСКА, е тимът на министерството на защитата.

Цялата тази промяна се проваля след година, клубовете връщат старите си имена, само че първенец има чак в края на 1950 година

От 40-те години на предишния век насам прекратявания на шампионата няма, само че на няколко пъти той бива преустановяван за дълъг интервал поради... некадърността на ръководещите българския футбол.

1962 година: България се класира за мондиала в Чили и е взето безумното решение шампионата ни да спре за над два месеца от април доникъде на юни. Шампионатът включва единствено 14 тима, само че федерацията не съумява да подреди 26-те кръга по този начин, че програмата да е комфортна за националите и тяхната подготовка. Пролетният дял, да вземем за пример, започва в студа на 10 февруари.

Кашата е цялостна, тъй като освен се изиграват едвам 7 кръга, само че останалите 6 са оставени за разгара на лятото... Идеята е " лъвовете " да са във форма в Чили, само че логичност липсва. Впоследствие тимът ни отпада безславно още в групите на международното, а родният шампионат се доиграва през юли, което може да се случи и в този момент.

1970 година: Сходна обстановка и нов неуспех на мондиал. Родната федерация отново не съумява да подреди програмата. Пролетният дял стартира на 8 март и е спрян на 19 април. Властта довършва започнатото, като изпраща " трикольорите " на подготовка в замръзналия Белмекен, а международното състезание се организира в жегата на Мексико.

Очаквано, нашите се прибират още след груповата фаза. Сезонът в българското състезание е доигран сред 27 юни и 27 юли.

Независимо по кое време и по какъв метод ще приключи актуалният сезон в Първа лига, историята помни доста по-тежки обстановки за българския футбол, както и неточности на негови ръководители, които надали в миналото ще бъдат повторени.

Сега за почитателите остава единствено нетърпеливо да чакат уикенда, в който стадионите няма да са тихи, най-малко не поради вирус.
В Първа лига се сплотиха: Останете си у дома! Играчите употребяват времето на доброволна изолираност, с цел да бъдат със фамилиите си
bTV приканва: останете си у дома!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР