Коронавирусът е заразил над 40 милиона души по целия свят

...
Коронавирусът е заразил над 40 милиона души по целия свят
Коментари Харесай

Това масово лекарство намалява смъртността при COVID-19

Коронавирусът е заразил над 40 милиона души по целия свят и е предизвикал над милион смъртни случаи за по-малко от година. Освен това към момента не е ясно за какво някои хора, които се заразяват с вируса, нямат признаци, до момента в който други могат да умрат или да страдат от доста съществени неразположения.

Въпреки че в някои случаи възрастта, сериозността на признаците и съпътстващите му болести могат да се употребяват за прогнозиране, към момента е невероятно да се каже сигурно по какъв начин ще се развие всеки случай на ковид.

Статините са едно от обсъжданите лекувания за ролята им в битката с COVID-19.

Тези медикаменти, известни още като HMG-CoA редуктазни инхибитори, са клас медикаменти, понижаващи липидите, които понижават болестта и смъртността при тези, които са изложени на висок риск от сърдечно-съдови болести. Те са най-разпространените медикаменти за намаление на холестерола. В момента те се одобряват от всеки четвърти човек и са най-широко употребяваното лекарство измежду популацията.

Изследване на Universitat Rovira i Virgili (URV) и Pere Virgili Institut (IISPV), ръководено от Луис Масана, открива, че хората на статини имат с 22-25% по-нисък риск от гибел при COVID-19.

„ В нашето проучване ние коригирахме групите по този начин, че да бъдат сравними във връзка с възраст, пол и съществуване на по-ранни болести “, изясни Масана, която координира изследването от Изследователския отдел за липиди и атеросклероза в Медицинския отдел за URV и хирургия.

Въпреки че изследването в никакъв случай не е имало за цел да потвърди, че предписването на статини на пациенти с COVID-19 би понижило риска от гибел, то проправя пътя за проучвания, които могат да поддържат това умозаключение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР