Коронакризата сериозно е засегнала бизнеса на частните съдебни изпълнители (ЧСИ),

...
Коронакризата сериозно е засегнала бизнеса на частните съдебни изпълнители (ЧСИ),
Коментари Харесай

Коронакризата удари тежко бизнеса на ЧСИ-тата

Коронакризата съществено е засегнала бизнеса на частните правосъдни реализатори (ЧСИ), понижила е фрапантно приходите им и ги е принудила да освобождават чиновници. Това разгласи новият ръководител на Камарата на частните правосъдни реализатори (КЧСИ) Иван Хаджииванов в последния бюлетин на Асоциацията на банките в България.

" В спешната 2020 година частните правосъдни реализатори бяхме единствената специалност, която сама изиска ограничение на активността ни. Докато част от стопански дейните субекти стопираха да работят наложително, частните правосъдни реализатори го направихме умишлено ", показва Хаджииванов. И напомня, че в продължение на 4 месеца са работили рестриктивните мерки за обществени продани, осъществяване на описи, запори на банкови сметки.

" Заради изключителната обстановка, записваме най-слабата откъм резултати година за частното правосъдно осъществяване. За предходната година събраната сума от частни правосъдни реализатори е едвам 655 млн. лева, от които 151 млн. в интерес на жители, които са 23% от всички каузи, и надлежно, от издръжки – 5 млн. лева, от трудови разногласия – 3 млн. лв.. Делата в интерес на банки са към този момент под 10% от всички каузи. Зад тези цифри стоят вземания от неизплатени заплати, издръжки, наеми, невърнати заеми и други суми по контракти, компенсации от пътно-транспортни катастрофи, за тежки престъпни закононарушения и други, които са извънредно значими за хората ", изброи новият ръководител на Камарата.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Адвокат Христо Расташки разполага с богат на практика опит в...

През предходната година доста от адвокатските фирми са принудени да съкратят чиновници, заради недобро финансово здраве. А образованието на всеки експерт коства доста скъпо и продължава с години. " В моята адвокатска фирма се разделих с 5 индивида, защото нямах финансова опция да ги задържа. Не чакам идната година да бъде по-лека за работата ни ", признава ръководителят.

" От една страна, към този момент има нова вълна на Коронавирус пандемията, а от друга, се обрисува обвързвана с това икономическа рецесия. Това са съществени провокации, които ще се отразят на работата на сътрудниците ", показва той.

От сектора обаче считат за вярно решението да замразят част от работата си. " Показахме изключителна зрялост – като общественост и като институция. Ако бяхме избрали да действаме като събирачи на задължения, щяхме да нарушим един обективен баланс, който сме призвани да пазим. В същото време, обществено настоявахме в отговор на рецесията да се откри решение на казуса с дребните задължения с въвеждане на доброволното осъществяване, като извънсъдебна процедура ", добавя Иван Хаджииванов. По думите му КЧСИ, като институция, е застанала зад въвеждането на безспорната десетгодишна погасителна отминалост за задължения на физически лица.

Забавянето на активността на ЧСИ-та ще се отрази на скоростта на излизане от рецесията. " Затова считаме, че за частния и за публичния бранш е витално значимо възобновяване на цялостния размер от нашата активност, при съблюдаване на обществените условия. Факт е, че частните правосъдни реализатори постоянно работим в несигурна и недоброжелателна за нас среда. Фигурата на длъжника се показва надали не като жертва и това популистко налагане на сходен облик в съзнанието на обществото продължава към този момент години ", споделя още Иван Хаджииванов. Той акцентира, че в стопански развитите и правови страни има непоносимост към неизрядните длъжници и към злоумишленото накърняване на публичната правдивост.

По думите му невижданата световна обстановка, усложнена от разпространяването на COVID-19, демонстрира, че акцентът би трябвало да се измества от насилственото към доброволното осъществяване – още преди съдът да се е намесил. Доброволно събиране на задължения от правосъден реализатор и доброволни продажби са необятно обсъждани и признати в европейските страни.

" Освен, че това е в пъти по-евтино за длъжниците, този прийом им разрешава сами да управляват и вземат решение проблемите си, като разсрочват отговорностите. За страдание, към този момент Народното събрание не припознава тази наша концепция ", изяснява той.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР