Коронакризата може да увеличи шансовете на България да влезе в

...
Коронакризата може да увеличи шансовете на България да влезе в
Коментари Харесай

Дацов: Коронакризата може да ни помогне за чакалнята за еврото

Коронакризата може да усили възможностите на България да влезе в механизма ERM-2 -  " чакалнята  за еврозоната ". Това предвижда финансистът Любомир Дацов по време на онлайн конференция, проведена от Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ).,

Дацов, който е член на Фискалния съвет и някогашен зам.-министър на финансите, уточни, че влизането в ERM-2 е напълно политически акт, като сега основни спънки пред България няма. " Имаме релативно дребни несъответствия и изглеждаме постоянни, а и медицинските резултати от страната наподобяват положителни ", разяснява той.

Финансистът чака ръководещите да се възползват от обстановката и да задействат влизането ни в " преддверието " на еврозоната. До същинското ни участие в евроклуба ще минат години - 3-4 съгласно Дацов. 

" До огромна степен е въпрос на игра с числата - в случай че даден знак не отговаря на условията, постоянно в малко по-дълъг интервал можеш да направиш политика, която да докара до покриването на този индикатор. Мога да дам образец с инфлацията. С една смяна на ставката по Данък добавена стойност за една година може да предизвикаш промени в инфлацията в посока нагоре или надолу. Това би било целесъобразно, в случай че ще помогне да осъществим всички условия за участие ", изясни специалистът. 

 

Дацов вижда три вероятни сюжета за свиването на българската стопанска система през 2020 г.  - съгласно обсега и успеваемостта на  ограниченията, които страната ползва. В оптимистичния вид брутният вътрешен артикул ще спадне с 6% а в най-черния сривът ще е 12%. Всички разновидности на прогнозата на Дацов са доста по-лоши от плановете на Министерството на финансите. При актуализацията на бюджета министър Горанов разгласи, че МФ чака 3% спад на Брутният вътрешен продукт тази година.  Това е много розова прогноза и на фона на оценките на Световната банка и на МВФ - надлежно 3.7% и 4% стесняване на българската стопанска система.

 

Дацов, който е някогашен зам.-министър на финансите, счита, че в международен мащаб  блокадите и рестриктивните мерки поради коронакризата няма да се поддържат прекомерно дълго, тъй като костват доста скъпо. Добрият модел на данъчната система в България е причина за бързо възобновяване, а коронакризата способства за ускорено развитие на електронното ръководство,   внесе нотка на оптимизъм финансистът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР