Кореспондентът на БНР Ангел Григоров коментира решението на Руската федерация

...
Кореспондентът на БНР Ангел Григоров коментира решението на Руската федерация
Коментари Харесай

Кореспондентът на БНР : Не е ясно кога трябва да напусна Русия

Кореспондентът на БНР Ангел Григоров разяснява решението на Руската федерация да му бъде отнета акредитацията и да напусне Русия.  

Ангел Григоров в диалог с Васко Михайлов: 

Беше ли ти обявено персонално, че би трябвало да се върне акредитацията и да напуснеш Русия?

Да. Беше ми обявено персонално. Научих новината от късото известие в организация " Ройтерс ", по-късно отворих формалния уебсайт на Министерството на външните работи на Русия, където имаше публично известие и малко по-късно ми се обади моят куратор, представител на департамента по информация и щемпел на съветското Министерство на външните работи – индивидът, който се свързва с мен по всички значими въпроси. На 7 ноември, вторник, би трябвало да предам персонално акредитацията си в постройката на съветското външно министерство. Все още не е ясно до коя дата би трябвало да напусна територията на Руската федерация. Предполагам, че ще ми бъде обявено на срещата във вторник.

Преди броени ти беше извикан в съветското външно министерство. Стана ли дума, че подлежиш на реципрочни ограничения?

- Бях в сряда на среща в Министерството на външните работи и разговарях с Максим Бурляй, който е началник на пресцентъра. Тогава ми беше казано, че към момента не ми се лишава акредитацията, само че се работи по ответните ограничения, само че тогава той сподели – безусловно – в случай че ме питате какви са тези ответни ограничения – не мога да ви кажа, тъй като в действителност не знам. На идващия ден, четвъртък, говорителката на външното министерство Мария Захарова сподели в отговор на въпрос на РИА „ Новости “ дали може да удостовери, че съм бил викан в министерството, тогава тя потвърждавайки тази информация, сподели, че се работи по ответните ограничения и ще бъде обявено, когато бъде взето съответното решение. И през днешния ден, петък, решението към този момент е публично, то е реалност, оповестено е на формалния уебсайт на Министерството на външните работи.

От самото решение разбираме, че това решение не е дефинитивно, то ще зависи от това дали пък българските управляващи няма да върнат акредитацията на съветски публицист в София?

- Да, вторият абзац е забавен и аз ще го прочета от уеб страницата на министерството - " Ръководейки се от правилата на свободата на медиите и прагматичното съдействие, съветската страна ще бъде подготвена да прегледа опцията за обновяване на работата на кореспондента на БНР в Москва, в случай че държавното управление на България от своя страна вземе позитивно решение за акредитиране на журналиста на " Росийская газета в София ".  Дали става дума сътрудника Александър Гацак, или за акредитиране на различен публицист, на нов сътрудник на „ Росийская газета “, на мен персонално не ми става напълно ясно. Не зная. Накратко – също по този начин ми беше обявено от моя куратор, че от през днешния ден, след публикуването на известието, акредитацията ми се счита за анулирана и аз нямам право да извършвам функционалностите си на сътрудник на БНР.

В позиция управлението на БНР декларира:

" Изгонването от Русия на единствения сътрудник на българска медия е напълно политически акт и е в ущърб на свободата на достъп до информация. БНР е разочаровано от опита акредитирането на кореспондента ни в Москва да се употребява като инструмент за напън и разменна монета от съветската страна ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР