Корените на ефирното растение глухарче са ефективен заместител на кафето

...
Корените на ефирното растение глухарче са ефективен заместител на кафето
Коментари Харесай

Корените на глухарчето са заместител на кафето

Корените на ефирното растение глухарче са ефикасен сурогат на кафето и други ободряващи питиета.

Ако желаете да си приготвите освежаваща напитка от глухарче ще е належащо да залеете 2 чаени лъжички ситно нарязани корени с 250 мл. студена вода. Отварата се оставя да престои 8 часа. Само една глътка дневно от отварата е способна да ви ободри и сполучливо да замести кофеиновите и енергизиращи питиета, безапелационни са естествените лечители. Като цяло корените на представителя на семейство сложноцветни влизат в състава на доста билкови чаеве и медицински лекарства.

Освен под формата на чай, от растението може да се подготви и свеж сок. Свежите листа на глухарчето пък са съвършени за приготвянето на салата. Ястието е извънредно здравословно, тъй като е богато на витамини.

Всичко това потвърждава, че растението не съдържа мощно настоящи отровни субстанции. То може да бъде одобряван под формата на горепосочените способи за непродължително време без заплаха от токсикация.

Както стана ясно, корените на растението са най-широко употребявани. Съдържащите се в тях горчиви субстанции, органични киселини, гликозиди и други обуславят удобното деяние при стомашно-чревни и жлъчни болести. Използват се най-вече за стимулиране на секрецията и тонуса на храносмилателната система.

Специалистите горещо предлагат запарка от билката при чернодробни и жлъчни болести, защото подтикват жлъчната секреция.

Освен това глухарчето има способността да ускоряват апетита. Прилагането му се употребява като слабително, глистогонно и диуретчино средство.

Пресните листа и сокът на растението се предлагат още за лекуване на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет, както и някои кожни заболявания.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР